SUA va ridica problema hărţii din paşapoartele chinezeUn agent de securitate verifică paşapoartele la pnctul vamal al Aeroportului Internaţional din Beijing. Noile paşapoarte chineze au iritat unii vecini asiatici ai Chinei deoarece acestea conţin o hartă a ţării care include şi teritorii disputate şi revendicate de către alte state.
Un agent de securitate verifică paşapoartele la pnctul vamal al Aeroportului Internaţional din Beijing. Noile paşapoarte chineze au iritat unii vecini asiatici ai Chinei deoarece acestea conţin o hartă a ţării care include şi teritorii disputate şi revendicate de către alte state. (LIU JIN / AFP / Getty Images)

Statele Unite vor discuta cu China problema unei noi hărţi în paşapoartele chineze, care detaliază şi teritoriul maritim în litigiu, alarmând pe unii dintre vecinii săi din sud-estul Asiei, a declarat marţi Departamentul de Stat, potrivit unui raport Reuters.

"Avem îngrijorări cu privire la această hartă, care provoacă tensiune şi anxietate în şi între statele din Marea Chinei de Sud," a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Victoria Nuland, la o conferinţă de presă. "Noi intenţionăm să discutăm acest lucru cu chinezii, din punct de vedere al faptului că nu ajută mediului pe care îl căutăm cu toţii, pentru a rezolva aceste probleme."

În ultimele zile, Filipine şi Vietnam au condamnat noile paşapoarte cu microcipuri, spunând că harta pe care o conţin încalcă suveranitatea lor naţională, prin marcarea apelor disputate ca teritoriu chinez.

India, care revendică şi două regiuni din Himalaya indicate pe hartă ca teritoriu chinez, a răspuns prin emiterea unor vize stampilate cu propria versiune a frontierelor.

Statele Unite ale Americii, care a cerut Chinei şi vecinilor săi din Asia de Sud să convină asupra unui cod de conduită, ca un prim pas spre reducerea tensiunilor din Marea Chinei de Sud, vor continua să accepte noile paşapoarte chinezeşti, pentru ca acestea îndeplinesc standardele unui document juridic de călătorie.