SUA: Trei decese la un miting al naţionaliştilor albi în Virginia

Oraşul american Charlottesville a fost cuprins sâmbătă de violenţe după ce naţionaliştii albi şi contramanifestanţii s-au ciocnit, în cadrul uneia dintre cele mai sângeroase lupte petrecute până în prezent, din cauza înlăturării monumentelor Confederaţiei de pe cuprinsul sudului Statelor Unite.
Ciocniri violente în oraşul Charlottesville, statul american Virginia, 12 august 2017.
Ciocniri violente în oraşul Charlottesville, statul american Virginia, 12 august 2017. (Getty Images)

Naţionaliştii albi puseseră de mult la cale organizarea unei demonstraţii împotriva deciziei oraşului Charlottesville de a înlătura o statuie a lui Robert E. Lee, un general american care a comandat Armata Confederaţiei în Virginia de Nord în timpul Războiului Civil American.

Dar, mitingul a fost cuprins în scurt timp de insulte rasiale, îmbrânceli şi încăierări în toată regula, forţându-l pe guvernatorul statului Virginia să declare stare de urgenţă. De asemenea, membrii Gărzii Naţionale s-au alăturat forţelor de poliţie pentru a elibera zona.

Violenţele din timpul mitingului s-au soldat în principal cu tăieturi şi vânătăi şi aproximativ 15 răniţi.

Dar, după ce mitingul, care a avut loc într-un parc al oraşului, a fost dispersat, un automobil cu plăcuţe de înmatriculare ale statului Ohio a intrat într-o mulţime de oameni în apropiere de mall-ul din centrul oraşului, ucigând o femeie de 32 de ani şi rănind cel puţin alte 19 persoane, conform purtătoarei de cuvânt a Centrului Medical al Universităţii din Virginia.

Martorii la atacul cu automobil au precizat că şoferul a accelerat şi a intrat într-o mulţime de contramanifestanţi, care mărşăluiau în apropiere de mall după ce naţionaliştii albi părăsiseră zona de protest. La impact, automobilul a luat pe sus cel puţin două persoane, conform martorilor.

Ulterior, un bărbat suspectat c-ar avea legătură cu incidentul auto a fost identificat ca James Alex Fields Jr, 20 de ani, originar din Ohio. Acesta a fost acuzat de tentativă de omor, vătămarea intenţionată şi incapacitatea de a opri producerea accidentului, conform CNN.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe