SUA şi NATO vor continua planurile antirachetă, în pofida îngrijorării Rusiei

(photos.com)
Epoch Times România
11.05.2012

Statele Unite şi NATO vor continua cu planurile de instalare a scutului antirachetă în Europa, în pofida îngrijorării Rusiei, dar speră că Moscova va coopera în cele din urmă în acest dosar, a declarat reprezentantul Departamentului american de Stat pentru afaceri europere şi euroasiatice.

"NATO caută în continuare să obţină o cooperare cu Rusia privind apărarea antirachetă, pentru a ne spori capacităţile individuale de contracarare a ameninţării", a declarat secretarul de stat adjunct Philip Gordon.

"În timp ce ne străduim pentru cooperare, vom fi şi direcţi în discuţiile noastre cu Rusia, că vom continua să dezvoltăm şi desfăşurăm elementele apărării antirachetă, indiferent de statutul cooperării cu Rusia", a adăugat el joi.

Oficialul a reiterat că scutul antirachetă nu va ameninţa Rusia. "Vreau să fie clar: NATO nu este o ameninţare pentru Rusia şi nici Rusia nu este o ameninţare pentru NATO", a precizat el.

"Nu este niciun secret că există dosare în care aliaţii şi Rusia au opinii divergente. Rusia a criticat operaţiunea NATO din Libia; de asemenea avem divergenţe în ceea ce priveşte situaţia din Georgia", a subliniat Gordon.

Planurile pentru instalarea de elemente ale scutului antirachetă în Europa rămân o sursă majoră de tensiune între Rusia şi Statele Unite, iar Kremlinul a ameninţat că va desfăşura arme tactice în apropiere de state membre UE, dacă nu va deveni partener cu drepturi egale în proiect.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor