SUA retrage pe tăcute baterii de rachete THAAD din Arabia Saudită

SUA pare să retragă sprijinul acordat celui mai important aliat al său din Orientul Mijlociu
Sistem antirachetă american, cunoscut sub numele de THAAD
Sistem antirachetă american, cunoscut sub numele de THAAD (Getty Images)

Imaginile prin satelit arată că mai multe baterii de rachete desfăşurate anterior în Arabia Saudită, inclusiv baterii THAAD şi rachetele Patriot, au fost retrase din zonă. Imaginile arată că retragerea s-a produs aproape de sfârşitul lunii august.

Secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a confirmat ulterior că activele de apărare antiaeriană au fost „redistribuite”, dar nu au furnizat detalii. Rachetele se aflau la baza aeriană Prince Sultan, lângă Riad.

Prinţul saudit Turki al-Faisal a criticat această evoluţie, spunând că SUA nu trebuie să scoată rachetele Patriot din Regat şi a subliniat că naţiunea are nevoie de asigurarea angajamentului militar al SUA.

Faisal a mai atras atenţia că momentul retragerii este complet nepotrivit pentru că „Arabia Saudită este victima atacurilor cu rachete şi a atacurilor cu drone, nu doar din Yemen, ci din Iran”.

Având în vedere invazia saudită din Yemen, miliţiile houthi, sprijinite de Teheran, au lansat rachete şi drone drept represalii, deşi atacurile sunt îndreptate în cea mai mare parte către sudul Arabiei Saudite.

Momentul retragerii bateriilor de rachete poate fi, de asemenea, legat de publicarea, recent, a unor documente din dosarul 11 septembrie, care ar arăta implicarea saudită. Documentele, ca de obicei, încearcă să nu implice în mod direct guvernul saudit, dar faptul că saudiţii sunt puternic implicaţi în fiecare etapă a complotului poate face ca Administraţia Biden să decidă că este un moment bun pentru a reduce sprijinul militar acordat saudiţilor.