SUA intenţionează să furnizeze Ucrainei un număr semnificativ de tancuri Abrams

Tanc american M1A2 Abrams
Tanc american M1A2 Abrams (military.com)

Administraţia Biden înclină să trimită un număr semnificativ de tancuri Abrams M1 în Ucraina, iar un anunţ privind livrările ar putea fi făcut săptămâna aceasta, au declarat oficiali americani, potrivit The Wall Street Journal.

Anunţul ar face parte dintr-o înţelegere diplomatică mai amplă cu Germania, în care Berlinul ar fi de acord să trimită un număr mai mic de tancuri proprii Leopard 2 şi ar aproba, de asemenea, livrarea unui număr mai mare de tancuri fabricate în Germania de către Polonia şi alte naţiuni. Aceasta ar rezolva un dezacord transatlantic cu privire la tancuri, care a ameninţat să genereze fisuri pe măsură ce războiul se apropie de sfârşitul primului an.

Casa Albă a refuzat să comenteze.

Acordul ar rezolva o divergenţă între SUA şi nemţi şi alţi europeni cu privire la furnizarea de tancuri pentru Ucraina în timpul unei faze cruciale a războiului. Kievul pregăteşte o contraofensivă pentru a încerca să recucerească teritoriul ucrainean, iar Rusia mobilizează trupe pentru propriile operaţiuni.

Schimbarea poziţiei SUA vine în urma unei convorbiri telefonice din 17 ianuarie între preşedintele Biden şi cancelarul german Olaf Scholz, în care Biden a fost de acord să analizeze posibilitatea de a furniza tancurile Abrams împotriva hotărârii Pentagonului. Un oficial german de rang înalt a declarat că problema a fost subiectul unor negocieri intense între Washington şi Berlin timp de mai bine de o săptămână şi că părea să fie pe cale de rezolvare.

Oficialii militari au susţinut public că tancurile Abrams necesită mai mult timp pentru instruire şi sprijin logistic şi, prin urmare, nu sunt adecvate pentru acest moment al conflictului.

În cadrul unei întâlniri controversate de săptămâna trecută, desfăşurată la Baza Aeriană Ramstein din Germania, SUA şi aliaţii săi nu au reuşit să convingă Germania să permită altor naţiuni să trimită tancuri fabricate în Germania, expunând prima fisură serioasă în alianţa care a susţinut Kievul.

Anterior, Pentagonul a exclus furnizarea de tancuri Ucrainei, spunând că acestea sunt prea complicate pentru ucraineni pentru a le întreţine şi opera. Dar oficialii Casei Albe şi ai Departamentului de Stat au fost descrişi ca fiind mai deschişi la furnizarea de Abrams pentru a ieşi din blocajul diplomatic care blochează livrările de Leopard.

Unii legislatori democraţi apropiaţi de Casa Albă, precum senatorul Chris Coons din Delaware, au cerut, de asemenea, să fie furnizate câteva Abrams.

Furnizarea de tancuri de luptă americane devenise o problemă controversată în cadrul administraţiei Biden şi punea sub semnul întrebării unitatea alianţei de naţiuni care sprijină Ucraina.

Oficialii germani au declarat iniţial că nu vor fi primii care vor trimite tancuri în Ucraina şi că nu vor face acest lucru decât dacă SUA vor furniza propriile tancuri Abrams. Noul ministru german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat săptămâna trecută la televiziunea germană că nu este necesar ca tancurile germane şi cele americane să fie furnizate în acelaşi timp şi a indicat că guvernul său analizează încă ce trebuie să facă.

Ministrul polonez al Apărării a declarat marţi că Polonia a cerut Germaniei permisiunea de a trimite o parte din tancurile sale fabricate în Germania în Ucraina.

"Germanii au primit deja cererea noastră de consimţământ pentru a transfera tancuri Leopard 2 în Ucraina. De asemenea, fac apel la partea germană să se alăture coaliţiei de ţări care sprijină Ucraina cu tancuri Leopard 2", a declarat ministrul Apărării, Mariusz Błaszczak.

În mod public, oficialii americani au lăudat Germania pentru contribuţiile în materie de armament aduse Ucrainei, inclusiv sistemul de apărare antiaeriană IRIS-T şi promisiunea de a trimite o baterie antirachetă Patriot pentru a le completa pe cele promise de SUA şi Olanda, precum şi vehicule de luptă de infanterie Marder.

În privat, oficialii americani au fost frustraţi de refuzul Germaniei de a aproba furnizarea de tancuri fabricate în Germania şi au dezbătut modul în care să convingă Berlinul să îşi schimbe poziţia.

Oficialii Pentagonului doresc tancuri Leopard pentru Ucraina, dar nu au vrut să trimită Abrams acolo acum, argumentând că tancurile care consumă mult gaz, cu motoarele lor cu turbină cu gaz şi cerinţele de combustibil, le fac mai puţin dorite în acest moment al conflictului care durează de aproape un an.

Cu toate acestea, unii oficiali ai Departamentului de Stat şi ai Casei Albe s-au arătat deschişi la satisfacerea cererilor germane privind Abrams pentru a evita o fisură tot mai adâncă între susţinătorii Ucrainei în ceea ce priveşte ajutorul acordat acesteia şi pentru a accelera livrarea mai multor blindate.

Britanicii au promis la începutul acestei luni să trimită 14 tancuri de luptă principale Challenger 2 Ucrainei, dar acest lucru nu a fost suficient pentru a-i convinge pe germani să renunţe la Leopard.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe