SUA: Dezvăluiri din şedinţa secretă a Guvernului american privind imunitatea naturală în cazul COVID-19

Din stânga-sus, în sensul acelor de ceas: Dr. Vivek Murthy, Dr. Francis Collins, Dr. Anthony Fauci şi Dr. Rochelle Walensky.
Din stânga-sus, în sensul acelor de ceas: Dr. Vivek Murthy, Dr. Francis Collins, Dr. Anthony Fauci şi Dr. Rochelle Walensky. (Getty Images)

Patru dintre cei mai importanţi oficiali din domeniul sănătăţii din SUA - inclusiv Dr. Anthony Fauci - s-au întâlnit în secret pentru a discuta dacă persoanele cu imunitate naturală ar trebui sau nu să fie scutite de administrarea vaccinurilor COVID-19, dezvăluie The Epoch Times.

Oficialii au adus patru experţi externi pentru a discuta dacă protecţia obţinută după recuperarea de la COVID-19 - cunoscută sub numele de imunitate naturală - ar trebui să conteze ca una sau mai multe doze de vaccin.

"A existat un interes din partea mai multor persoane din cadrul administraţiei de a asculta practic opiniile a patru imunologi cu privire la ce credeam despre ideea că [...] infecţia naturală are o contribuţie la protecţia împotriva bolii moderate sau severe şi în ce măsură acest lucru ar trebui să influenţeze dozarea", a declarat Dr. Paul Offit, unul dintre experţi, pentru The Epoch Times.

Offit şi un alt expert au adoptat poziţia conform căreia cei imunizaţi în mod natural au nevoie de mai puţine doze. Ceilalţi doi experţi au susţinut că imunitatea naturală nu ar trebui să conteze deloc.

Discuţia nu a dus la o schimbare a politicii de vaccinare din SUA, care nu a recunoscut niciodată protecţia post-infecţie. Fauci şi ceilalţi oficiali americani care au audiat experţii au minimalizat în mod repetat această protecţie, susţinând că este inferioară imunităţii conferite de vaccin. Majoritatea studiilor pe această temă indică contrariul.

Despre întâlnire, care a avut loc în octombrie 2021, s-a discutat pe scurt înainte într-un podcast. The Epoch Times a confirmat în mod independent că întâlnirea a avut loc, a identificat toţi participanţii şi a descoperit alte detalii cheie.

Dr. Jay Bhattacharya, profesor de medicină la Universitatea Stanford, care nu a participat la întâlnire, a criticat modul în care o discuţie atât de importantă a avut loc în spatele uşilor închise, cu doar câteva persoane prezente.

"A fost o decizie cu adevărat de impact pe care au luat-o în privat, cu un număr foarte mic de persoane implicate. Şi au ajuns la o decizie greşită", a declarat Bhattacharya pentru The Epoch Times.

Participanţii

Din partea guvernului:

- Fauci, şeful Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase al SUA şi consilier medical principal al preşedintelui Joe Biden până la sfârşitul anului 2022.

- Dr.Vivek Murthy, medicul chirurg general al SUA.

- Dr. Rochelle Walensky, şefa Centrelor pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) din SUA.

- Dr. Francis Collins, şeful Institutelor Naţionale de Sănătate ale SUA, care include Institutul Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase, până în decembrie 2021.

- Dr. Bechara Choucair, coordonatorul pentru vaccinuri de la Casa Albă, până în noiembrie 2021.

Din afara guvernului:

- Offit, director al Centrului de educaţie în domeniul vaccinurilor de la Spitalul de Copii din Philadelphia şi consilier al Administraţiei americane pentru alimente şi medicamente în materie de vaccinuri.

- Dr. Michael Osterholm, director al Centrului pentru cercetare şi politici în domeniul bolilor infecţioase de la Universitatea din Minnesota şi fost membru al consiliului consultativ COVID-19 al lui Biden.

- Akiko Iwasaki, profesor de imunobiologie şi biologie moleculară, celulară şi de dezvoltare la Universitatea Yale

- Dr. Peter Hotez, co-director al Centrului pentru dezvoltarea vaccinurilor de la Spitalul de Copii din Texas şi decan al Şcolii de Medicină Tropicală a Colegiului de Medicină Baylor.

Fauci şi Murthy au decis să organizeze întâlnirea, potrivit e-mailurilor obţinute de The Epoch Times.

"Aţi fi disponibil în această seară, între orele 9 şi 9:30, pentru o convorbire cu alţi câţiva colegi cercetători în legătură cu imunitatea indusă de infecţii? Tony şi cu mine tocmai am discutat şi speram să facem acest lucru cât mai curând, dacă este posibil", a scris Murthy într-o misivă către Fauci, Walensky şi Collins.

Toţi trei au spus rapid că pot veni.

Walensky a întrebat cine va fi acolo.

Murthy a enumerat participanţii: "Cred că îi cunoaşteţi pe toţi, nu-i aşa?", a spus el.

Walensky a spus că îi cunoştea pe toţi, cu excepţia unei singure persoane. "Pare a fi o echipă bună", a adăugat ea.

"Beneficiu clar"

În timpul întâlnirii, Offit şi-a expus poziţia, potrivit căreia imunitatea naturală ar trebui să conteze ca două doze.

La vremea respectivă, CDC a recomandat trei vaccinuri - o serie primară de două doze şi un rapel - pentru mulţi americani cu vârstă de 18 ani şi mai mult, extinzând în curând acest sfat la toţi adulţii, chiar dacă testele privind rapelurile au analizat imunogenitatea şi eficacitatea doar în rândul celor care nu aveau dovezi de infecţie anterioară.

Cercetările au indicat că imunitatea naturală era de lungă durată şi superioară vaccinării. Însă CDC a publicat un articol în cvasi-jurnalul său care concluziona că vaccinarea era mai bună.

Osterholm a fost de partea lui Offit, dar a considerat că recuperarea deupăCOVID-19 ar trebui să conteze doar ca o singură doză.

"Mi-am exprimat opinia la şedinţă că o infecţie ar fi echivalentă cu o doză de vaccin! Am crezut întotdeauna că imunitatea hibridă oferă probabil cea mai mare protecţie", a declarat Osterholm pentru The Epoch Times prin e-mail.

Imunitatea hibridă se referă la obţinerea unui vaccin după ce se recuperează de la COVID-19.

Unele lucrări au constatat că vaccinarea după recuperare stimulează anticorpii, care se crede că sunt corelaţi cu protecţia. Alte cercetări au arătat că persoanele imunizate în mod natural prezintă un risc mai mare de efecte secundare decât cele care nu s-au recuperat după infecţie. Unii experţi consideră că riscul merită beneficiile, dar alţii nu sunt de aceeaşi părere.

Hotez şi Iwasaki, între timp, au susţinut că imunitatea naturală nu ar trebui să conteze ca vreo doză - aşa cum s-a întâmplat în aproape peste tot în Statele Unite de când au fost lansate vaccinurile COVID-19.

Iwasaki s-a referit la un studiu britanic preprint, publicat la scurt timp după aceea în Nature, care a concluzionat, pe baza datelor din sondaje, că protecţia oferită de vaccinurile Pfizer şi AstraZeneca a fost sporită în rândul persoanelor cu dovezi de infecţie anterioară. De asemenea, ea a menţionat un studiu la care a lucrat şi care a constatat că persoanele imunizate în mod natural aveau titluri de anticorpi mai mari decât cele vaccinate, dar că cele vaccinate "au atins niveluri comparabile de răspunsuri de neutralizare la tulpina ancestrală după a doua doză de vaccin". Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că celulele T - despre care se crede că protejează împotriva bolilor grave - au fost stimulate de vaccinare.

Există un "beneficiu clar" al stimulării, indiferent de infecţia anterioară, a declarat Iwasaki - care a primit între timp granturi în valoare de peste 2 milioane de dolari de la National Institutes of Health (NIH) - participanţilor după întâlnire, într-un e-mail obţinut de The Epoch Times. Hotez a primit granturi de 789.000 USD de la NIH în anul fiscal 2020 şi a primit alte granturi în valoare totală de milioane de dolari în anii anteriori. Offit, care a co-inventat vaccinul împotriva rotavirusului, a primit 3,5 milioane de dolari în granturi de la NIH din 1985 până în 2004.

Hotez a refuzat solicitările de interviu prin intermediul unui purtător de cuvânt. Iwasaki nu a răspuns la solicitările de comentarii.
Niciun participant nu a reprezentat experţi precum Bhattacharya, care spun că cei imunizaţi în mod natural nu au nevoie, în general, de nicio doză.

Declaraţii publice

În public, Hotez a prezentat în mod repetat imunitatea naturală ca fiind mai rea decât vaccinarea, citând inclusiv documentul CDC, criticat pe scară largă, care s-a bazat pe doar două luni de testare într-un singur stat.

Într-o postare pe Twitter din 29 octombrie 2021, el a făcut referire la un alt studiu al CDC, care a concluzionat că persoanele imunizate în mod natural aveau de cinci ori mai multe şanse de a fi testate pozitiv în comparaţie cu persoanele vaccinate fără infecţie anterioară, şi a declarat: "Nu am avut niciodată un test pozitiv: "Încă mai multe dovezi, de data aceasta de la @CDCMMWR care arată că imunitatea indusă de vaccin este mult mai bună decât infecţia şi recuperarea, ceea ce unii numesc în mod ciudat "imunitate naturală". Grupurile antivaccin şi cele de extremă dreapta devin balistice, dar aceasta este realitatea."

În aceeaşi zi, CDC a publicat un "rezumat ştiinţific" care detalia poziţia agenţiei cu privire la imunitatea naturală în comparaţie cu protecţia oferită de vaccinuri. În briefing, care nu a fost niciodată actualizat, se spune că dovezile disponibile arată că atât cei vaccinaţi, cât şi cei imuni în mod natural "au un risc scăzut de infecţie ulterioară timp de cel puţin 6 luni", dar că "ansamblul dovezilor privind imunitatea indusă de infecţie este mai limitat decât cel privind imunitatea indusă de vaccin".

Dovezile arată că vaccinarea după infecţie, sau imunitatea hibridă, "sporeşte semnificativ protecţia şi reduce şi mai mult riscul de reinfectare" şi reprezintă fundamentul recomandărilor CDC, a declarat agenţia.

Câteva luni mai târziu, CDC a recunoscut că imunitatea naturală era superioară vaccinării împotriva variantei Delta, care a fost înlocuită la sfârşitul anului 2021 de Omicron. CDC, care a mai făcut anterior declaraţii înşelătoare cu privire la dovezile care susţin vaccinarea celor cu imunitate naturală, nu a răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la faptul dacă agenţia va actualiza vreodată memoriul.

Iwasaki a fost iniţial deschisă la limitarea numărului de doze pentru cei imuni în mod natural - "Cred că acest lucru susţine ideea de a administra doar o singură doză persoanelor care au avut Covid 19", a spus ea ca răspuns la o postare pe Twitter la începutul anului 2021, care este restricţionată de la vedere -, dar mai târziu a ajuns să susţină că fiecare persoană infectată are un răspuns imunitar diferit şi că imunitatea naturală, chiar dacă este puternică iniţial, se diminuează în timp.

Osterholm a fost în dezacord cu persoanele care susţin că imunitatea naturală este slabă sau inexistentă, dar a susţinut, de asemenea, că imunitatea conferită de vaccinuri este mai bună. Osterholm şi-a schimbat, de asemenea, poziţia pe care a adoptat-o în cadrul reuniunii doar câteva luni mai târziu, spunând în februarie 2022 că "trebuie să facem din trei doze standardul real", încercând totodată "să înţelegem ce fel de imunitate obţinem în urma unei infecţii anterioare".

Offit a fost principalul critic în cadrul Comitetului consultativ pentru vaccinuri şi produse biologice conexe, care consiliază autorităţile americane de reglementare în materie de vaccinuri, cu privire la autorizaţiile acordate de acestea pentru rapelurile COVID-19. Offit a declarat că rapelurile nu sunt necesare pentru cei tineri şi sănătoşi, deoarece nu adaugă prea multe la seria primară. De asemenea, el a criticat autorităţile de reglementare pentru că au autorizat vaccinuri actualizate fără a consulta comitetul şi în absenţa datelor clinice. Doi dintre cei mai importanţi oficiali ai Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA) au demisionat din cauza promovării rapelurilor. Niciun oficial al FDA nu a fost menţionat pe invitaţiile la reuniunea secretă privind imunitatea naturală.

Fauci şi Walensky minimalizează imunitatea naturală

Fauci şi Walensky, doi dintre cei mai vizibili oficiali americani din domeniul sănătăţii în timpul pandemiei, au minimalizat în mod repetat imunitatea naturală.

Fauci, care a declarat într-un e-mail din martie 2020 că a presupus că va exista o "imunitate substanţială după infectare", avea să spună mai târziu că imunitatea naturală era reală, dar că durata era incertă. El a remarcat studiile care au găsit niveluri mai mari de anticorpi din imunitatea hibridă.

În septembrie 2021, la câteva luni după ce a afirmat că persoanele vaccinate "se pot simţi în siguranţă că nu vor fi infectate", Fauci a spus că nu are "un răspuns cu adevărat ferm" cu privire la faptul dacă persoanele imune în mod natural ar trebui să se vaccineze.

"Este de conceput că ai fost infectat, eşti protejat - dar s-ar putea să nu fii protejat pentru o perioadă nedeterminată de timp", a declarat Fauci la CNN când a fost presat pe această temă. "Aşa că eu cred că este un lucru pe care trebuie să ne aşezăm şi să îl discutăm serios".

După întâlnire, Fauci avea să spună că atât imunitatea naturală, cât şi imunitatea conferită de vaccinuri scad şi că oamenii ar trebui să se vaccineze indiferent de o infecţie anterioară pentru a-şi spori protecţia.

Walensky, înainte de a deveni director al CDC, a semnat un document numit Memorandumul John Snow, ca răspuns la Declaraţia de la Great Barrington, la care Bhattacharya a fost coautor. Declaraţia cerea o protecţie concentrată pentru persoanele în vârstă şi cele cu alte afecţiuni, afirmând: "Abordarea cea mai plină de compasiune, care să echilibreze riscurile şi beneficiile atingerii imunităţii de turmă, este de a le permite celor care prezintă un risc minim de deces să îşi trăiască viaţa în mod normal pentru a acumula imunitate la virus prin infecţie naturală, protejându-i în acelaşi timp mai bine pe cei care prezintă cel mai mare risc".

Memorandumul, în schimb, a afirmat că "nu există dovezi privind o imunitate protectoare de durată împotriva SARS-cov-2 în urma unei infecţii naturale" şi a susţinut măsurile dure de izolare impuse în Statele Unite şi în alte părţi.

În martie 2021, după ce a devenit director, Walensky a publicat recomandări ca persoanele imunizate în mod natural să se vaccineze, menţionând că există o "durabilitate substanţială" a protecţiei la şase luni după infectare, dar că au fost raportate "cazuri rare de reinfectare".

Walensky a făcut publicitate studiului CDC privind imunitatea naturală în august 2021, iar cel de-al doilea studiu în octombrie 2021. Dar când a apărut cel de-al treilea studiu care a concluzionat că imunitatea naturală era superioară, ea nu a emis o declaraţie. Ulterior, Walensky a declarat pe un blog că studiul a constatat că imunitatea naturală a oferit o protecţie puternică, "poate chiar mai mult decât cei care au fost vaccinaţi şi nu au fost încă stimulaţi".

Dar, deoarece a fost realizat înainte de Omicron, a spus ea, "nu este în întregime clar cum funcţionează această protecţie în contextul Omicron şi al stimulării".

Walensky, Murthy şi Collins nu au răspuns la solicitările de interviuri. Fauci, care a renunţat la funcţiile sale la sfârşitul anului 2022, nu a putut fi contactat.

Murthy şi Collins au prezentat, de asemenea, imunitatea naturală ca fiind inferioară. "Din studiile despre imunitatea naturală, vedem din ce în ce mai multe date care ne spun că, în timp ce obţineţi o anumită protecţie de la infecţia naturală, aceasta nu este nici pe departe la fel de puternică precum cea pe care o obţineţi de la vaccin", a declarat Murthy la CNN cu aproximativ două luni înainte de întâlnire. Collins, într-o serie de postări pe blog, a evidenţiat studiile care arată niveluri mai ridicate de anticorpi după vaccinare şi a îndemnat oamenii să se vaccineze. De asemenea, el şi-a exprimat sprijinul pentru mandatele de vaccinare.

Ghidul privind vaccinurile nu a fost modificat

Alte câteva ţări au vorbit depre beneficiile imunitare naturale.

La doar câteva zile după ce oficialii americani au ascultat opiniile experţilor, Israelul a anunţat că persoanele care au prezentat dovada serologică a unei infecţii anterioare ar putea obţine un "permis verde", necesar în această ţară pentru a intra în anumite locuri, timp de şase luni. Unele ţări din Uniunea Europeană au declarat că cei imuni în mod natural aveau nevoie doar de o singură doză, în loc de două, pentru a primi un certificat digital, care să le permită libera circulaţie în cadrul blocului. Permisul de călătorie din Regatul Unit era disponibil pentru persoanele care au fost testate pozitiv pentru COVID-19, dacă testul era efectuat în ultimele 180 de zile.

Însă politica americană privind vaccinurile, care a stat la baza mandatelor de vaccinare în sectoare precum educaţia şi asistenţa medicală, nu a fost modificată deloc în urma reuniunii.

"Cred că se datorează faptului că opiniile au fost în general diverse, aşa că nu a existat un mesaj clar şi unitar care să rezulte din asta", a declarat Offit pentru The Epoch Times, adăugând prin e-mail că a existat "în general o diviziune între participanţi cu privire la modul în care să se gândească la acest lucru", fără "concluzii ferme".

Bhattacharya a spus că discuţia a avut loc prea târziu, afirmând că era deja clar în 2020 că imunitatea naturală protejează atât împotriva bolilor grave, cât şi împotriva reinfectării.

"Faptul că atât şeful CDC, cât şi chirurgul general par să fi ignorat aceste fapte ştiinţifice de bază este un scandal. Şi a avut ca rezultat faptul că nenumăraţi americani şi-au pierdut locurile de muncă pentru nimic", a spus el.

În 2022, CDC a spus că persoanele care s-au vindecat de COVID-19 ar putea aştepta până la trei luni de la infectare pentru a se vaccina, afirmând că reinfectarea "este mai puţin probabilă în săptămânile sau lunile de după infectare" şi că aşteptarea "ar putea duce la un răspuns imunitar îmbunătăţit la vaccinare".

Cu timpul, alte câteva politici americane au ajuns să recunoască imunitatea naturală. Walensky, în aprilie 2022 (pdf), de exemplu, când a ordonat sfârşitul unei politici de sănătate publică numită Titlul 42, a declarat că face acest lucru deoarece decesele şi spitalizările din epoca Omicron au fost mai mici "datorită, în parte, imunităţii extinse a populaţiei".

O notă de subsol de legătură a menţionat: "În plus faţă de imunitatea indusă de vaccin, studiile au arătat în mod constant că infecţia cu SARS-cov-2 reduce unui individ riscul de infecţie ulterioară şi un risc şi mai mic de spitalizare şi deces". SARS-cov-2 provoacă COVID-19.

În august 2022, CDC şi-a relaxat liniile directoare privind COVID-19, afirmând parţial că "persoanele care au avut COVID-19, dar nu sunt vaccinate, au un anumit grad de protecţie împotriva îmbolnăvirii grave din cauza infecţiei lor anterioare".

Iar la 26 ianuarie, FDA l-a convocat pe Offit şi pe ceilalţi consilieri din comitetul consultativ pentru vaccinuri pentru a lua în considerare diverse aspecte legate de vaccinuri. Printre acestea? Dacă cei imuni natural ar trebui sfătuiţi să primească doar un singur vaccin, chiar dacă nu au mai fost niciodată vaccinaţi.