SUA consideră că unele companii chineze ajută Kremlinul în războiul său din Ucraina

Vladimir Putin (st) şi Xi Jinping
Vladimir Putin (st) şi Xi Jinping (Wikimedia.org)

Statele Unite au stabilit că unele companii chineze furnizează asistenţă neletală Rusiei pentru a fi folosită în războiul din Ucraina, iar oficialii au transmis îngrijorarea lor guvernului chinez, a declarat marţi o sursă familiarizată cu această chestiune.

Sursa, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat: "Ceea ce vedem este asistenţă militară neletală şi sprijin economic care nu se opreşte la evitarea totală a sancţiunilor."

Statele Unite au avertizat guvernul chinez cu privire la consecinţe în cazul în care China ar furniza armament Rusiei pentru a fi folosit împotriva Ucrainei.

Oficialii americani consideră activitatea actuală ca fiind îngrijorătoare şi cred că este "o versiune semnificativ redusă a planului iniţial al RPC (Republica Populară Chineză), care era de a vinde sisteme de arme letale pentru a fi folosite pe câmpul de luptă", a declarat sursa, citată de Reuters, care nu a putut verifica independent afirmaţiile.

Oficialii americani încearcă să contacteze autorităţile chineze prin canale diplomatice, a precizat sursa.

"Vom continua să comunicăm Chinei implicaţiile furnizării de sprijin material pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei", a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat că Washingtonul a fost foarte clar cu regimul comunist de la Beijing cu privire la implicaţiile furnizării de materiale pentru susţinerea războiului Rusiei în Ucraina.

Totuşi, Price a refuzat să confirme informaţiile făcute publice de sursa citată.

"Dar am fi îngrijoraţi dacă am vedea nu doar China însăşi implicată în acest lucru, ci şi companii chineze, companii din China, făcând acest lucru", le-a mai spus Price reporterilor.

Totodată, Price a adăugat că bănuieşte că această problemă va fi discutată în zilele următoare, când secretarul de stat american Antony Blinken va avea ocazia să călătorească la Beijing.