SUA acuză: "Bancherii clandestini" chinezi au spălat zeci de milioane de dolari din banii cartelurilor de droguri

Pachete de bani în valoare totală de 598.110 dolari, care ar fi fost deţinute de un asociat al cartelului Sinaloa din Pasadena. (Înregistrări ale tribunalului districtual din California de Nord)
Redacţia
19.06.2024

Peste 50 de milioane de dolari din veniturile provenite din traficul de droguri au fost spălate de cartelul mexican Sinaloa cu ajutorul "bancherilor clandestini" chinezi, acuză Departamentul de justiţie al SUA (DoJ), relatează The Guardian.

Potrivit unui rechizitoriu desecretizat în California, 24 de inculpaţi sunt acuzaţi de conspiraţie în vederea distribuirii de cocaină şi metamfetamină şi de infracţiuni de spălare de bani.

Şefa Administraţiei de combatere a traficului de droguri, Anne Milgram, a declarat că o investigaţie de ani de zile, denumită Operaţiunea Fortune Runner, a "descoperit un parteneriat între asociaţii cartelului Sinaloa şi un sindicat criminal chinez care operează în Los Angeles şi China pentru a spăla bani din droguri".

Departamentul de justiţie a declarat că "bancherii clandestini" chinezi au ajutat cartelul să transfere profiturile din droguri din Statele Unite în Mexic.

Potrivit acestuia, legislaţia chineză interzice cetăţenilor chinezi să scoată din China mai mult de 50.000 USD pe an, iar unele persoane care doresc să transfere mai mult de atât caută "alternative informale" pentru a transfera fonduri.

"Traficanţii de droguri s-au asociat din ce în ce mai mult cu bursele de bani subterane chinezeşti pentru a profita de cererea mare de dolari americani din partea cetăţenilor chinezi", a precizat raportul.

20 dintre cei 24 de inculpaţi menţionaţi în actul de acuzare urmează să se prezinte la tribunalul din Los Angeles în următoarele săptămâni, mai precizează DoJ.

Liz Sherwood Randall, consilier pe probleme de securitate internă, a declarat că China şi Mexicul au arestat fiecare câte o persoană în legătură cu acest caz.

DoJ a declarat că în timpul investigaţiei au fost confiscate 5 milioane de dolari în produse narcotice, împreună cu 137 kg de cocaină, aprope 42 de kilograme de metamfetamină şi 3.000 de pastile de ecstasy.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor