Strângerile de fonduri ale lui Biden au fost suspendate, iar donaţiile din iulie au scăzut, spun surse democrate

Joe Biden (Facebook/joebiden)
Redacţia
20.07.2024

Mai multe strângeri de fonduri pentru campania de realegere a preşedintelui american Joe Biden sunt suspendate, au declarat vineri pentru Reuters mai multe surse democrate implicate în evenimente, chiar dacă Partidul Democrat a planificat să accelereze nominalizarea sa şi el a promis că va continua în cursa pentru 2024.

Biden plănuise să strângă bani în Austin, Denver şi California săptămâna viitoare, dar aceste planuri au fost amânate, cel puţin pentru moment, au declarat sursele. Preşedintele a fost testat pozitiv pentru COVID-19 miercuri, dar a declarat vineri că va reveni în campanie săptămâna viitoare, potrivit Reuters.

Campania lui Biden a declarat că strângerile sale de fonduri vor continua conform planului. "Sursele Reuters sunt incorecte şi aşteptăm cu nerăbdare un program robust de strângere de fonduri”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al campaniei, Kevin Munoz. O sursă familiarizată cu situaţia a declarat că celebrul umorist american David Letterman va fi capul de afiş al unei strângeri de fonduri pentru Biden la domiciliul guvernatorului din Hawaii, Josh Green, în aproximativ 10 zile.

O serie de mari donatori îşi închid carnetele de cecuri pe fondul întrebărilor dacă Biden ar trebui să rămână în fruntea listei Partidului Democrat, au declarat sursele, folosindu-şi influenţa financiară pentru a-i spune lui Biden să renunţe la cursa din 5 noiembrie, posibil în favoarea vicepreşedintei Kamala Harris.

Campania spera să strângă în iulie aproximativ 50 de milioane de dolari în donaţii importante pentru fondul Biden Victory, dar vineri această cifră se situa la mai puţin de jumătate din obiectivul stabilit, potrivit a două surse familiare cu eforturile de strângere de fonduri.

"Există o mulţime de donatori care au spus că nu vor mai pune niciun ban în această cursă. Întrebarea este dacă Biden rămâne în cursă, se vor întoarce?", a declarat un important finanţator de campanie de pe Coasta de Est.

Biden a strâns 28 de milioane de dolari într-o singură noapte, în iunie, la o strângere de fonduri la Hollywood, găzduită de actorul George Clooney, care l-a îndemnat ulterior pe Biden să îşi încheie campania. Un oficial al campaniei a afirmat că era de aşteptat ca strângerea de fonduri de la mega-donatori să scadă în perioada iunie - iulie din cauza faptului că multe dintre aceste persoane îşi iau concediu.

"Această naraţiune conform căreia strângerea de fonduri în valoare mare a secat este greşită", a mai spus oficialul, adăugând că, de fapt, campania are 10 strângeri de fonduri programate pentru această lună.

Mai mult de unul din 10 congresmeni democraţi au făcut acum apel public la actualul preşedinte să renunţe la candidatură, în urma unei dezastruoase dezbateri din iunie împotriva republicanului Donald Trump, care a ridicat semne de întrebare cu privire la capacitatea lui Biden de a câştiga sau de a-şi îndeplini atribuţiile pentru încă patru ani.

Procesul oficial al Partidului Democrat pentru nominalizarea lui Biden avansează, iar Comitetul pentru reguli al Convenţiei Naţionale Democrate s-a reunit vineri pentru a prezenta un proces de vot virtual, înainte ca convenţia în sine a partidului să înceapă la 19 august în Chicago.

Oficialii au susţinut că o nominalizare timpurie este necesară pentru a se conforma mai uşor legilor electorale de stat. Pentru un partid deja divizat cu privire la Biden, cu noi apeluri din partea democraţilor din Congres de a-l abandona pe liderul american, votul virtual anticipat este un alt punct de controversă. Criticii susţin că este un mijloc de a-l promova pe Biden mai devreme ca nominalizat oficial al partidului.

Alţii, inclusiv preşedintele DNC, Jaime Harrison, spun că este necesar pentru a face faţă unei legi din Ohio care ar fi putut menţine numele lui Biden în afara buletinelor de vot din acest stat dacă nu era nominalizat până la 7 august, înainte de convenţia din Chicago.

Nu este clar cum s-ar desfăşura procesul de nominalizare în cazul în care Biden ar renunţa la candidatura sa. Comitetul este aşteptat să se reunească din nou săptămâna viitoare pentru a finaliza planul.

Biden s-a izolat de când a fost testat pozitiv pentru COVID în această săptămână şi se credea că ia în serios apelurile de a se retrage. Mai mulţi oficiali democraţi cred că o retragere este doar o chestiune de timp.

Biden a insistat timp de câteva săptămâni că va rămâne în cursă, în ciuda apelurilor venite din partea unor grei din partidul său de a ceda poziţia.

Trump, în vârstă de 78 de ani, a acceptat nominalizarea Partidului Republican săptămâna aceasta în Milwaukee.

Totodată, unii democraţi au început să facă propagandă împotriva lui Biden. Pass the Torch, un grup care doreşte ca Biden să se retragă, a lansat o reclamă TV care va fi difuzată în Washington şi Rehoboth, Delaware, unde Biden îşi petrece frecvent vacanţele, şi prezintă alegători democraţi din Pennsylvania care îl îndeamnă pe Biden să "predea ştafeta”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor