Stoltenberg: Puterile autoritare încearcă să ne provoace democraţiile. Rusia tot mai agresivă, China constrânge alte ţări. Mă bazez pe România

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg (Sean Gallup/Getty Images)

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat joi, la debutul ediţiei aniversare a Bucharest Forum 2021, că puterile autoritare subminează în mod deschis regulile globale pentru a-şi spori puterea şi influenţa. Şeful NATO a dat ca exemplu Rusia şi China, afirmând că cele două state au devenit tot mai agresive şi au investit în producerea de noi capabilităţi, inclusiv arme nucleare şi planoarele hipersonice.

“Astăzi, puterile autoritare subminează în mod deschis regulile globale pentru a-şi creşte puterea şi influenţa. Încearcă să provoace democraţiile noastre în multe domenii: economic, tehnologic, politic şi militar. Rusia este tot mai agresivă. Interferează în treburile altor state, a folosit forţa împotriva vecinilor săi şi a investit semnificativ în noi capabilităţi, inclusiv arme nucleare avansate. Rusia continuă consolidarea militară, aşa cum vedem acum în apropierea graniţelor Ucrainei, precum şi comportamentul asertiv în regiunea Mării Negre, importantă din punct de vedere strategic.

În acelaşi timp, China îşi foloseşte puterea pentru a constrânge alte ţări şi pentru a-şi controla propria populaţie. A investit masiv în noi tehnologii, precum planoarele hipersonice, şi îşi extinde amprenta economică şi militară globală din Africa până în zona arctică, în spaţiu şi în spaţiul cibernetic”, a precizat Stoltenberg, citat de Agerpres.

De asemenea, şeful NATO a mai afirmat că există şi alte ameninţări globale, precum atacurile cibernetice tot “mai frecvente şi mai sofisticate”, ameninţarea teroristă persistentă, proliferarea armelor nucleare şi impactul schimbărilor climatice. Din acest motiv, a continuat el, liderii NATO au luat, la summitul de la Bruxelles din luna iunie, decizii menite să consolideze unitatea transatlantică.

Potrivit lui Stoltenberg, una dintre decizii este asigurarea unei infrastructuri şi a unor lanţuri de aprovizionare mai sigure.

“Dezvoltăm un accelerator de inovare în domeniul apărării, DIANA, pentru a facilita cooperarea transatlantică şi schimburile de experienţă în ce priveşte tehnologiile importante. Am lansat noul Fond de inovare al NATO, pentru a investi în start-up-uri menite să contribuie la asigurarea securităţii şi pentru a consolida legătura tehnologică dintre Europa şi America de Nord”, a mai transmis secretarul general al NATO.

Nu în ultimul rând, Stoltenberg a afirmat că se bazează pe România pentru implementarea noului concept strategic al NATO, adăugând că acesta va permite o reflecţie asupra modului în care lumea s-a schimbat în ultimul deceniu, dar şi reafirmarea importanţei relaţiilor transatlantice în domeniul securităţii şi apărării:

“La Summitul de la Madrid din 2022, liderii aliaţi vor susţine acest nou concept. Mă bazez pe România, ca aliat hotărât şi angajat, să contribuie în continuare la acest proces. Vocea voastră contează. În vederea summitului de la Madrid, vom continua să lucrăm împreună, pentru a menţine NATO puternică”.

Bucharest Forum 2021 este un eveniment organizat de Institutul Aspen România împreună cu biroul din Bucureşti al German Marshall Fund of the US.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne