Stoltenberg: NATO va părăsi Afganistanul împreună cu Statele Unite

Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg
Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg (OZAN KOSE/AFP/Getty Images)

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reafirmat joi decizia de a-şi retrage forţele din Afganistan "împreună" cu Statele Unite, după anunţul preşedintelui Donald Trump al unei retrageri până la Crăciun.

"Am decis împreună să mergem în Afganistan. Vom ajusta forţele şi vom părăsi ţara împreună", a declarat Stoltenberg la o conferinţă de presă ţinută împreună cu şeful Guvernului Republicii Macedonia de Nord, Zoran Zaev.

Misiunea Resolute Support a NATO din Afganistan este formată din 12.000 de militari din 38 de ţări, dintre care 8.600 de americani. Statele Unite au şi alte trupe desfăşurate în această ţară.

Anunţurile preşedintelui SUA vor fi discutate în cadrul unei reuniuni a miniştrilor apărării Alianţei din 22 octombrie.

Preşedintele Donald Trump a declarat miercuri că ar dori să retragă toţi soldaţii americani din Afganistan până la Crăciun, mult mai repede decât prevede acordul dintre Statele Unite şi talibani.

"Ar trebui să-i aducem acasă până la Crăciun pe puţinii noştri bărbaţi şi femei curajoşi care încă mai slujesc în Afganistan!", a transmis pe Twitter preşedintele american.

În cadrul ultimului anunţ pe această temă, Pentagonul afirmase că va încerca să aducă toţi militarii americani acasă până în mai 2021.