Stelian Ion trimite la Guvern proiectul de desfiinţare a SIIJ: “Este un organ ineficient!”

Stelian Ion
Stelian Ion (Screenshot)

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a anunţat, vineri, că a trimis către Guvern proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, în ciuda faptului că, în urmă cu o zi, propunerea a primit aviz consultativ negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii. Ministrul a precizat că Secţia Specială este un organism ineficient, cu o medie de trimitere în judecată de două rechizitorii pe an, fără ca acestea să fie pe fapte de corupţie.

“În această dimineaţă, am semnat şi trimis către Guvernul României propunerea de proiect legislativ pentru desfiinţarea SIIJ. După cum ştiţi, ieri a fost şedinţă în cadrul CSM, o şedinţă lungă în care s-a dezbătut acest proiect. S-a dat un aviz negativ. Vreau să fac precizarea foarte clară, că avizul este consultativ. Am decis, în urma analizării tuturor argumentelor, să trimit mai departe acest proiect de desfiinţare a SIIJ. Este foarte important să readucem normalitate în sistemul de justiţie. Din punctul meu de vedere, desfiinţarea acestei secţii înseamnă o normalizare. Este o promisiune pe care am făcut-o. Este un punct foarte clar şi bine definit în programul de guvernare şi ne respectăm toate aceste promisiuni. Bineînţeles, am ascultat toate argumentele, dar ele pot fi avute în vedere într-un alt context. Obiectul acestei legi nu reprezintă alte garanţii solicitate de o parte a magistraţilor, ci îl reprezintă doar desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie”, a susţinut ministrul.

De asemenea, Stelian Ion a reamintit că, în 2017, Florin Iordache, împreună cu Eugen Nicolicea şi Şerban Nicolae, au propus un proiect de lege prin care doreau înfiinţarea acestei secţii, fără a explica de ce se doreşte acest lucru.

“Se crea atunci impresia că e un fenomen larg de corupţie în rândul magistraţilor, ceea ce e incorect. Există probleme punctuale şi trebuie rezolvate. Existenţa unei astfel de secţii ar însemna o recunoaştere că în cadrul magistraţilor e un fenomen generalizat de corupţie, ceea ce, repet, NU e adevărat. Pe de altă parte, aşa cum există şi funcţionează acum Secţia specială, e foarte clar că magistraţii ajung să nu mai răspundă în faţa legii. Mă refer la cei care încalcă legea. Pentru că este un organ ineficient, a fost creat şi conceput greşit de la bun început, ca o structură centrală fără structuri teritoriale. Nu se poate ocupa de toate probleme din toate instanţele şi parchetele din ţară. Şi are acum în lucru aproape 6.000 de dosare. În decursul acestor ani, a avut o medie de trimitere în judecată de două rechizitorii pe an, ceea ce statistic e foarte puţin. Niciun rechizitoriu pe fapte de corupţie. Nu ne putem închipui că deodată de la înfiinţarea SIIJ au dispărut toate faptele de corupţie din rândul magistraţilor”, a continuat Stelian Ion.

Vă rugăm să urmăriţi materialul video pentru afirmaţiile integrale ale ministrului Justiţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne