Stelian Ion, reacţie dură după noua mutare a lui Predoiu: SIIJ nu se desfiinţează, ci se re-înfiinţează

Catalin Predoiu
Catalin Predoiu (Epoch Times România)

Fostul ministru (USR) al Justiţiei Stelian Ion a lansat un atac dur, vineri, la adresa succesorului său liberal, Cătălin Predoiu, care a anunţat că pune în dezbatere publică proiectul său privind desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

"Proiectul ministrului Predoiu de desfiinţare a SIIJ ştirbeşte definitiv competenţa DNA de a ancheta cazurile de corupţie în care ar putea fi implicaţi magistraţi. Este ceea ce şi-au dorit mereu, de la preşedintele Iohannis, până la PSD, PNL şi UDMR. Care va fi următorul pas, să ia de la DNA şi alte competenţe de a ancheta fapte de corupţie? Ministrul Predoiu acţionează în mod conştient pentru slăbirea DNA şi a luptei anticorupţie. Preşedintele Iohannis şi coaliţia pe care a instalat-o la butoane vor magistraţi slabi, timoraţi, care să răspundă comenzilor politice", a declarat Stelian Ion.

Liderul USR a acuzat că proiectul de desfiinţare a SIIJ prezentat de Predoiu încalcă flagrant una dintre cerinţele principale ale rapoartelor MCV şi avizele Comisiei de la Veneţia, şi anume refacerea competenţelor parchetelor specializate, DNA şi DIICOT.

"Găselniţa lui Predoiu de a trimite dosarele la mai multe parchete din teritoriu, pentru a nu se putea spune că le mută la o altă structură după chipul şi asemănarea SIIJ, este ridicolă şi nu rezolvă adevărata problemă. Adevărata problemă este slăbirea DNA. Iar faptul că noua structură va avea coordonare şi nucleu central arată că, până la urmă, SIIJ nu se desfiinţează, ci se re-înfiinţează. La fel de ridicolă este invocarea modelului organizării Parchetului European pentru a justifica o nouă SIIJ, mutată la Parchetul General", a continuat Stelian Ion.

În plus, fostul ministru al Justiţiei susţine că desemnarea procurorilor de la parchetele de pe lângă Curţile de Apel şi cei de la nivel central, de la Parchetul General, de către plenul CSM, nu doar de Secţia pentru procurori, va transfera şi asupra selecţiei acestora lipsa de credibilitate şi suspiciunile care planează acum asupra CSM, aflat într-o situaţie de blocaj.

"În primele săptămâni la minister, Cătălin Predoiu a fost preocupat să câştige liniştea unor magistraţi şi a unor reprezentanţi CSM: a majorat prin ordin salariile din sistem, deşi putea să mai aştepte cât timp mai sunt procese pe rol, a asigurat cvorum la şedinţele CSM, în ciuda semnalelor de alarmă transmise de câţiva reprezentanţi ai CSM privind suspiciuni de nelegalitate la nivelul Consiliului. Este imaginea clară a politicianului gata să tranzacţioneze orice pentru liniştea lui şi a prietenilor politici. De fapt, ministrul Predoiu a revenit la ceea ce l-a consacrat în mandatul trecut: băiatul de mingi al preşedintelui Iohannis", a conchis Stelian Ion.

Reamintim că ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că, începând de vineri, va fi pus în dezbatere publică proiectul de lege pentru desfiinţarea SIIJ. Oficialul a prezentat principalele elemente precum şi calendarul procedural ce urmează a fi propus. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne