Stelian Ion: Justiţia are nevoie de o haină nouă, iar proiectele de modificare a Legilor Justiţiei au acest rol

Stelian Ion - gov.ro
Stelian Ion - gov.ro (Epoch Times România)

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a afirmat, luni, că Justiţia are nevoie de o "haină nouă", iar proiectele de modificare a Legilor Justiţiei trimise spre avizare Consiliului Superior al Magistraturii pot juca acest rol.

"De-a lungul timpului au survenit foarte multe modificări, deja legislaţia pe alocuri este incoerentă, sunt multe lucruri care nu se mai potrivesc unele cu altele şi, în urma modificărilor survenite şi în 2018, a devenit foarte clar pentru noi că este nevoie de adoptarea unor noi legi. Simple modificări punctuale nu mai sunt suficiente. Justiţia are nevoie de o haină nouă şi aceasta o poate reprezenta acest pachet legislativ", a afirmat Stelian Ion citat de Agerpres.

Ministrul a adăugat că proiectele de lege nu au fost făcute în grabă, ţinându-se cont de toate propunerile venite în cele 6 luni cât au fost puse în dezbatere publică.

"Este un pachet legislativ construit cu migală în decursul timpului, nu a fost făcut pe grabă. De asemenea, consultarea publică a fost una consistentă. După cum ştiţi, proiectul a fost pus în dezbatere acum aproximativ 6 luni. Au fost consultate instituţiile care ţin de sistemul judiciar, asociaţiile profesionale ale magistraţilor şi am ţinut cont de toate propunerile care ne-au venit, le-am analizat pe toate şi a rezultat această variantă care pentru mine este una foarte, foarte bună, reprezintă un fundament nou pentru sistemul judiciar, reprezintă o bază de plecare spre o justiţie mai eficientă şi mai corectă", a precizat Stelian Ion

Şeful Justiţiei a mai menţionat faptul că noile măsuri ar putea ajuta la ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

"Acest fundament nou ar putea să ne ajute foarte mult şi în obiectivul de ridicare a MCV. De asemenea, trebuie să ţinem cont foarte clar şi de faptul că respectarea principiilor statului de drept reprezintă o condiţie pentru atragerea fondurilor europene şi de aceea acest pachet legislativ este cu atât mai important", a arătat oficialul.

Ministrul a explicat că prin modificările aduse legilor justiţiei s-a urmărit a se găsi soluţii echilibrate şi a nu se legifera în funcţie de persoane.

"O greşeală făcută frecvent în ultimii ani o reprezintă aceea că s-a legiferat în funcţie de persoane şi nu în funcţie de soluţii echilibrate care să reziste la încercările ce pot surveni. E o filozofie pe care am urmat-o în elaborarea acestui proiect. Nu ne-am uitat la persoanele care ocupă vremelnic anumite funcţii, ci ne-am uitat mai degrabă la a găsi soluţii echilibrate astfel încât aceste instituţii să reziste oricăror încercări care ar putea surveni la un moment dat când o persoană sau alta nu îşi îndeplineşte atribuţiile aşa cum ar trebui", a mai declarat Stelian Ion.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.