Stânga radicală bască face presiuni pentru negocieri politice cu statul (revista presei spaniole)

Stânga radicală bască pregăteşte „o confruntare democratică”' împotriva statului, întrucât acesta nu dă dovadă că ar dori să rezolve conflictul din Ţara Bascilor, iar formaţiunea ilegală Batasuna ar face presiuni asupra Partidului Popular, pentru negocieri secrete, scriu luni pe primele pagini cotidienele El Mundo şi La Razon.
Epoch Times România
02.04.2012

Stânga radicală bască pregăteşte „o confruntare democratică”' împotriva statului, întrucât acesta nu dă dovadă că ar dori să rezolve conflictul din Ţara Bascilor, iar formaţiunea ilegală Batasuna ar face presiuni asupra Partidului Popular, pentru negocieri secrete, scriu luni pe primele pagini cotidienele El Mundo şi La Razon. De asemenea, în presa centrală de luni mai apar ştiri referitoare la votul în parlament asupra proiectului de buget, un devastator incendiu de pădure în Galicia, precum şi la oferta Madridului pentru a aduce aici Eurovegas.

„Nouă ofensivă integrală” a Batasuna împotriva statului, anunţă cotidianul El Mundo pe prima pagină a ediţiei imprimate de luni că este pregătită de formaţiunea stângii radicale basce, scoase în ilegalitate, Batasuna. Aceasta ar pregăti astfel o „confruntare democratică” împotriva statului, pentru că acesta nu dă dovada „niciunei voinţe politice de a rezolva conflictul din Ţara Bascilor”. De asemenea, tot pe prima pagină, cotidianul La Razon publică luni un document din care reiese că Batasuna face presiuni asupra liderilor conservatori (la putere la nivel central, n.r.) din Ţara Bascilor, ca aceştia să sprijine procesul sfârşitului ETA.

Premierul Mariano Rajoy fixează drept prioritate sprijinul naţionaliştilor catalani şi al celor basci la votul în parlament asupra proiectului de buget pentru anul acesta, scrie cotidianul El Pais. Acesta aminteşte că guvernul conservator de la Madrid dispune de majoritate absolută în legislativul central, pentru a trece de acesta cele mai semnificative reduceri bugetare din democraţie - în care a inclus şi o amnistie fiscală pentru cei care înşeală fiscul, şi cu care speră să strângă 2,5 miliarde de euro, potrivit aprecierilor publicaţiei menţionate.

Piromanii ard inima Galiciei, titrează cotidianul ABC, şi arată cum incendiatorii au profitat de secetă şi au atacat inima verde a ţinutului galician. În prezent, vântul şi un nou focar de incendiu au împiedicat stingerea focului pus intenţionat în parcul Fragas del Eume, care a distrus deja 750 de hectare de pădure, consemnează cotidianul menţionat.

Madridul oferă patronului Eurovegas posibilitatea de a construi complexul fără limite în apropierea capitalei spaniole, scrie pe prima pagină cotidianul catalan El Periodico. Acesta adaugă că delegaţiile din Madrid, respectiv Barcelona, au revenit dintr-o călătorie extrem de importantă la Las Vegas, în care se presupune că ar fi câştigat modelul madrilen, care ar satisface condiţiile puse de magnatul Sheldon Adelson, pentru construcţia Eurovegas aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor