Spitalele, în criză. Ministrul Sănătăţii promite că vor fi alocaţi bani

Alexandru Rafila
Alexandru Rafila (Epoch Times Romania)

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat luni, că vor fi alocaţi în etape banii de care sistemul de sănătate are nevoie pentru a funcţiona.

Declaraţiile lui vin în condtiile în care spitalele se plâng de subfinanţare iar Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a primit 1,7 miliarde de lei, deşi solicitase 4,2 miliarde. Rafila a dat asigurări că se vor găsi soluţii ca toate sumele necesare să fie virate până la finele anului, relatează B1Tv.

„Solicitarea iniţială, suma de 4,2 miliarde, a fost redusă la 1,7 în funcţie de disponibilităţile existente la un moment dat la bugetul de stat.

Din discuţiile pe care le-am avut eu la nivelul Guvernului, am discutat şi cu dl preşedinte al Casei de Asigurări, dl doctor Baciu, înţeleg că aceste suplimentări vor fi secvenţiale, vor fi repetate, astfel încât până la finele anului să asigure finanţarea integrală a serviciilor, atât în spitale, cât şi pentru medicamentele compensate şi gratuite şi pentru programele de sănătate.

Sigur că poţi adopta decizii de suplimentare a bugetului din Fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului sau din alte surse în mod repetat. Chiar dacă aceste suplimentări sunt mai dese, rezultatul final e acelaşi din punct de vedere al acoperirii sumelor necesare”, a susţinut ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila la televiziunea citată.

Reamintim că managerii spitalelor din Capitală atrag atenţia că sumele alocate de CNAS pentru luna decembrie sunt ridicole şi spun că Ordonanţa 90 îi afectează extrem de mult pe final de an. Pe 9 noiembrie, spitalul Colţea avea alocată suma de 100 de lei de la CNAS, pentru luna decembrie 2023.