Spectrul unui nou lockdown în China? Autorităţile luptă cu exploziile de COVID pe mai multe fronturi, inclusiv în Shanghai

Operaţiune de tesatare în masă desfăşurată în oraşul Shanghai - 14 martie 2022.
Operaţiune de tesatare în masă desfăşurată în oraşul Shanghai - 14 martie 2022. (Hector Retamal / AFP via Getty Images)

China se luptă cu focare de COVID-19 pe mai multe fronturi din întreaga ţară, inclusiv în Shanghai, ceea ce a determinat campanii de testare în masă şi noi restricţii, în timp ce se intensifică presiunile asupra oficialilor locali pentru a evita o răspândire mai largă şi perturbări uriaşe.

Numărul total de cazuri a rămas mic în comparaţie cu standardele globale, cu puţin peste 300 de infecţii locale zilnice, dar orice altă creştere potenţială în oraşele cheie ar putea necesita o revenire a măsurilor stricte în cadrul politicii chineze de "zero COVID dinamic" şi ar putea afecta încrederea în redresarea economică a ţării.

Shanghai, care a ridicat izolarea de două luni la începutul lunii iunie, testează de marţi până joi toţi locuitorii în nouă din cele 16 districte ale sale, precum şi pe cei din unele zone din alte trei districte.

De asemenea, a suspendat operaţiunile în locaţiile de karaoke, în urma unor cazuri legate de un salon KTV, dar redeschiderea treptată a cinematografelor şi a locurilor de spectacol începând de vineri va continua, a declarat miercuri Jin Lei, un oficial al autorităţii culturale şi turistice din Shanghai, în cadrul unei conferinţe de presă.

"Mai multe zone din China se confruntă cu focare locale şi au apărut infecţii la nivelul comunităţii din Shanghai, cărora ar trebui să le acordăm o mare importanţă. Nu ar trebui să existe niciun fel de neglijenţă", a avertizat Zhao Dandan, un oficial din domeniul sănătăţii din Shanghai, în cadrul briefingului.

Centrul financiar cu aproximativ 25 de milioane de locuitori a raportat marţi 24 de infecţii transmise pe plan intern, potrivit datelor oficiale de miercuri, faţă de opt în ziua precedentă.

Capitala Chinei, Beijing, care a detectat marţi şase cazuri locale, după ce cu o zi înainte a depistat trei, a îndemnat miercuri centrele de transport şi hotelurile să pună în aplicare cu stricteţe măsuri de prevenire, cum ar fi verificarea temperaturii corporale a vizitatorilor şi a dovezilor de rezultate negative ale testelor.

În provincia estică Anhui, unde peste un milion de persoane din oraşele mici sunt izolate, numărul de cazuri a scăzut uşor marţi la 222 de la 231 cu o zi înainte, dar a reprezentat în continuare majoritatea infecţiilor zilnice din China continentală.

Începând de miercuri, oraşul Xian, din nord-vestul ţării, a suspendat pe o periopadă de şapte zile operaţiunile în diverse locuri de divertisment, a mesei la restaurante şi a marilor evenimente. Oraşul, care are o populaţie de 13 milioane de locuitori, a raportat 11 infecţii locale în data de 5 iulie, faţă de nouă cu o zi înainte.

China a raportat un total de 353 de infecţii transmise pe plan intern la 5 iulie pe continent, inclusiv 112 cazuri asimptomatice şi 241 de cazuri simptomatice, a anunţat miercuri Comisia Naţională de Sănătate.

Nu au existat noi decese, menţinând numărul deceselor la nivel naţional la 5.226.

Începând de marţi, China a confirmat 226.176 de cazuri cu simptome, atât locale, cât şi descoperite în rândul călătorilor internaţionali.