Sondaj IRES: Românii au părere bună despre numirea premierului Ungureanu, dar nu au încredere în el

Epoch Times România
22.02.2012

Majoritatea românilor au o părere bună faţă de numirea noului prim-ministru, Mihai Răzvan Ungureanu, dar, pe de altă parte, nu au încredere în el şi nici în faptul că va reuşi să scoată ţara din criză, relevă un sondaj de opinie al IRES, dat publicităţii miercuri.

Potrivit studiului sociologic, 62% dintre cei chestionaţi au o părere bună şi foarte bună faţă de numirea premierului Ungureanu, 2% n-au nici părere bună, nici părere proastă, iar 28% spun că au o părere proastă şi foarte proastă.

Pe de altă parte, doar 28% dintre respondenţi sunt de părere că el va reuşi să scoată ţara din criză, în timp ce 68% nu cred acest lucru.

În privinţa încrederii în premier, 66% dintre subiecţii cercetării sociologice spun că au puţină şi foarte puţină încredere în Mihai Răzvan Ungureanu, iar 32% au multă şi foarte multă încredere.

"Aducerea unui nou guvern, cu un prim-ministru independent, cu o imagine neafectată de lupta politică din ultimii 2-3 ani, în care PDL şi-a sacrificat chiar şi miniştri cu o imagine mai bună, a reuşit să mai reducă din căderea politică a PDL, dar energia cea mai importantă s-a cheltuit aici. Nu a mai rămas destul capital de încredere pentru a propulsa premierul şi miniştrii săi la cote mai înalte de încredere. Dar chiar şi aşa, premierul Ungureanu şi miniştrii săi încep cu un nivel de încredere foarte bun", a declarat preşedintele IRES, sociologul Vasile Dâncu.

În acelaşi timp, 61% dintre respondenţi consideră că preşedintele Traian Băsescu a făcut bine când l-a numit pe Răzvan Mihai Ungureanu în funcţia de prim ministru al României în locul lui Emil Boc, în vreme ce 33% dintre respondenţi susţin că şeful statului "a făcut rău".

Pe de altă parte, sondajul relevă că niciunul dintre principalii lideri politici nu se bucură de încredere din partea românilor.

Potrivit cercetării sociologice, 80% dintre cei chestionaţi au puţină şi foarte puţină încredere în Traian Băsescu, iar 20% au multă şi foarte multă încredere.

Acelaşi sondaj arată că 71% dintre respondenţi au puţină şi foarte puţină încredere în preşedintele PNL, Crin Antonescu, în timp ce 29% au multă şi foarte multă încredere.

În privinţa preşedintelui PSD, Victor Ponta, 68% dintre cei chestionaţi declară că au puţină şi foarte puţină încredere, iar 32% au multă şi foarte multă încredere.

Sondajul IRES a fost realizat în 21 februarie, pe un eşantion reprezentativ de 929 de subiecţi. Marja de eroare este de plus(minus 3,2%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor