SONDAJ: 55,2% dintre români vor să se vaccineze

(Captură Foto)

Un sondaj de opinie realizat de INSCOP Research şi Verifield relevă faptul că peste jumătate dintre români (55,2%) intenţionează să se vaccineze împotriva COVID-19 în cursul acestui an, 54,8% dintre intervievaţi sunt de părere că imunizarea în masă a populaţiei va opri epidemia de coronavirus, în vreme ce 83% susţin că vaccinarea trebuie să fie o alegere personală. Sondajul a fost efectuat în parteneriat cu Centrul de Cercetare în Comunicare şi Inovare Socială (CoRe) din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării de la Universitatea Babeş-Bolyai, informează Agerpres.

Potrivit sursei citate, 55,2% dintre români au declarat că se vor vaccina împotriva COVID-19 în acest an, 39,4% afirmă că nu intenţionează să facă acest lucru, iar 5,4% nu ştiu sau nu au răspuns. Dintre cei care intenţionează să se vaccineze, 42% au vârste între 18 şi 29 de ani, comparativ cu 72% dintre persoanele de peste 60 de ani.

Dintre cei care nu intenţionează să se vaccineze, 49% declară că decizia lor în acest sens este una definitivă, în timp ce 49% spun că şi-ar putea schimba opinia în viitor, în vreme ce 2% dintre aceştia nu ştiu sau nu au răspuns.

Principalele motive invocate de cei care nu intenţionează să se vaccineze sunt teama de posibile reacţii adverse - 30,9%, neîncrederea în eficienţa serului - 26,8%, informaţii insuficiente despre imunizarea anti-COVID-19 - 14,7%. De asemenea, 12,7% menţionează că refuză să se vaccineze pentru că nu cred că virusul SARS-cov-2 există, iar 5,8% sunt împotriva vaccinurilor, în general. 8,2% invocă alt motiv şi 0,9% nu au răspuns.

Cercetarea mai arată că 68,3% dintre români sunt de părere că epidemia de coronavirus este reală şi periculoasă pentru sănătate, 17,2% că este reală, dar nepericuloasă pentru sănătate, 10,4% susţin că este o minciună, iar 4% nu ştiu sau nu au răspuns.

În plus, 76,6% dintre respondenţi consideră că vaccinarea este cea mai eficientă modalitate de a apărare faţă de unele boli, în timp ce 21,4% nu sunt de acord cu acest lucru, iar 1,9% nu ştiu sau nu au răspuns.

Au încredere în informaţiile oficiale pe care le primesc despre vaccinuri 62,4% dintre cei chestionaţi, 33,9% nu au încredere, iar 3,7% nu au răspuns.

Aproape trei sferturi (70,4%) dintre cei intervievaţi cred că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile, 21,4% îşi exprimă dezacordul, iar 8,1% nu ştiu sau nu au răspuns.

Conform sondajului, 65,8% dintre cei chestionaţi declară că nu s-au vaccinat niciodată în ultimii cinci ani împotriva vreunei boli, 12,7% afirmă că s-au vaccinat o singură dată în ultimii cinci ani, 7,8% de două-trei ori, 12,7% în fiecare an din ultimii cinci, iar 0,5% mai des. 0,6% nu ştiu sau nu au răspuns la această întrebare.

În opinia a 54,8% dintre români, vaccinarea în masă a populaţiei împotriva COVID-19 va opri epidemia de coronavirus, 33,7% consideră contrariul, iar 11,5% nu ştiu sau nu au răspuns.

De asemenea, 83% dintre români susţin că vaccinarea împotriva COVID-19 trebuie să fie o alegere personală a fiecărui cetăţean, 16,4% dintre participanţii la sondaj sunt de părere că ar trebui să fie obligatorie, iar 0,6% nu ştiu sau nu au răspuns.

Majoritatea românilor (54,2%) au încredere multă şi foarte multă în procesul de avizare şi aprobare a vaccinurilor anti-COVID-19 derulate de instituţii medico-sanitare din diverse ţări din Uniunea Europeană, 50,4% au încredere multă şi foarte multă in procesul derulat de instituţii de profil din SUA, iar 45% în procesul din România. Dintre respondenţi însă, doar 26,3% au încredere multă şi foarte multă in procesul de avizare şi aprobare a vaccinurilor anti-COVID-19 derulat de instituţii medico-sanitare din China şi doar 25,9% în cel din Rusia.

Sondajul a fost realizat în perioada 13 ianuarie - 3 februarie, prin metoda interviurilor telefonice, volumul eşantionului a fost de 1.200 de persoane, cu o eroare 2,8%, la un grad de încredere de 95%. Cercetarea a fost realizată la comandă, în cadrul unui proiect independent de cercetare iniţiat şi coordonat de think-tankul STRATEGIC Thinking Group - Asociaţia Grupul de Gândire Strategică.