Solicitant de azil sirian, autorul unui atac cu bombă în oraşul german Ansbach

Un atac cu bombă a avut loc duminică noaptea în oraşul bavarez Ansbach. Autorul este un solicitant de azil sirian, potrivit autorităţilor germane. Bărbatul a murit în explozie şi oficialii investighează potenţiale legături teroriste.
Locul atacului cu bombă în oraşul Ansbach, Germania, 24 iulie 2016.
Locul atacului cu bombă în oraşul Ansbach, Germania, 24 iulie 2016. (Captură Foto)

Poliţia a susţinut luni dimineaţă într-o declaraţie că un bărbat a murit în explozia pe care acesta a provocat-o în faţa unui bar din oraşul Ansbach, unde duminică noaptea avea loc un festival de muzică în aer liber. În urma atacului, 12 persoane au fost rănite, dintre care 3 se află în stare gravă.

Bărbatul, care purta un rucsac, conform ministrului bavarez de Interne, Joachim Hermann, nu a fost lăsat să pătrundă în zona de desfăşurare a festivalului deoarece nu avea bilet. Ministrul a mai precizat că autorităţile încă investighează dacă explozia a fost sau nu un act de terorism.

Primarul oraşului Ansbach, Carda Seidel, a declarat că explozia a avut loc în apropierea locului de intrare la festival. Aproximativ 2.500 de persoane participau la eveniment, care a fost anulat după ce a fost auzită explozia în jurul orei locale 10 p.m.

Oamenii au fost evacuaţi din zonă, iar oraşul vechi a fost izolat de forţele de securitate şi la faţa locului au fost aduse ambulanţe şi vehicule pentru operaţiuni de salvare. Aproximativ 200 de ofiţeri de poliţie se aflau de serviciu în zonă şi alţi 350 de membri ai echipelor de salvare au fost aduşi acolo.

O purtătoare de cuvânt a poliţiei locale a declarat la o conferinţă de presă că este posibil ca bărbatul să fi acţionat de unul singur.

Solicitant de azil

Suspectul, identificat a fi un solicitant de azil sirian în vârstă de 27 de ani, a sosit în Germania cu doi în urmă. Cererea sa de azil a fost respinsă anul trecut, dar i s-a permis să rămână temporar în ţară şi locuia într-un apartament din oraş. Bărbatul a încercat până acum de două ori să se sinucidă şi a primit ajutor psihiatric.

Herrmann a criticat faptul că o persoană ar abuza de sistemul pentru azil, adăugând că se va face totul pentru a se preveni un astfel de tip de comportament.

Un purtător de cuvânt pentru biroul procuraturii din Ansbach a declarat că motivul atacatorului nu este pe moment clar. “Dacă există sau nu o legătură islamistă este o pură speculaţie în acest moment”, a precizat Michael Schrotberger.

Ministrul a declarat agenţiei de ştiri DPA că este de acord că este prea devreme pentru a se afirma dacă există o legătură cu grupul jihadist Statul Islamic, adăugând că această ipoteză nu este exclusă.

Totuşi, Herrmann a declarat că, cel puţin aparent, sirianul a intenţionat să ucidă oameni.

“Ţinând cont de faptul că avea un rucsac încărcat cu explozibili şi bucăţi de metal – ceea ce ar însemna o bombă proiectată să rănească foarte mulţi oameni – trebuie să presupunem că acesta nu a fost un simplu act sinucigaş, ci mai degrabă bărbatul a dorit să provoace dezastru unde să fie implicaţi cât mai mulţi oameni”, a susţinut ministrul.

Există o bază militară americană în Ansbach, iar Brigada Nr. 12 pentru Avioane de Luptă este, de asemenea, găzduită acolo.

Ansbach, München, Reutlingen şi Würzburg

Atacul cu bombă din Ansbach este cel de-al patrulea atac violent în Germania în doar o săptămână. A avut loc după atacul armat de vineri noaptea comis în München şi soldat cu nouă morţi.

În plus, duminică, un refugiat de 21 de ani din Siria, cunoscut de autorităţi pentru acte anterioare de violenţă, a ucis o femeie şi a rănit alte două persoane în oraşul Reutlingen, în sud-vestul Germaniei.

Lunea trecută, un bărbat înarmat cu un topor a atacat călătorii dintr-un tren în apropiere de Würzburg. Cinci persoane au fost rănite în acel atac.