Solar Impulse 2 a finalizat călătoria în jurul lumii (video)

Avionul solar a aterizat marţi la ora locală 04:05 (00:05 GMT) în Abu Dhabi, locul de unde a decolat în luna martie 2015.
Solar Impulse 2
Solar Impulse 2 (existential.us)

Mai mult de 42.000 de kilometri parcurşi în peste un an şi patru luni, un total de aproape 500 de ore de zbor deasupra a patru continente, cu 17 etape. Solar Impulse 2 a reuşit să facă prima călătorie în jurul lumii fără a utiliza o singură picătură de combustibil.

Misiunea s-a încheiat cu aterizarea în Abu Dhabi, locul unde la data de 9 martie 2015 şi-a început călătoria, cu intenţia de a promova utilizarea energiilor regenerabile. În ultima etapă a lungii călătorii, avionul solar a fost pilotat de elveţianul Bertrand Piccard: 2.763 km de la Cairo până în capitala Emiratelor Arabe Unite. Pe pista de aterizare Al-Batten a fost întâmpinat de un grup de personalităţi, printre care prinţul Albert de Monaco şi compatriotul său André Borschberg, cu care a alternat comanda aeronavei în decursul acestor luni.

„Este atât de interesant” să zbori cu un avion care „nu face zgomot şi nu poluează”, a declarat la sosire Piccard, care nu a arătat niciun semn de oboseală. „Se crede că e o ficţiune, însă este o realitate. Viitorul este curat”, a adăugat el. La rândul său Borschberg a subliniat faptul că a fost „o provocare mai mult umană, decât tehnică”, reamintind condiţiile dificile cu care piloţii s-au confruntat, relatează situl web repubblica.it

Solar Impulse 2, misiune îndeplinită

Importanţa campaniei este susţinută şi de „admiraţia profundă” exprimată de către Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon. „Este o zi istorică, nu doar pentru voi, ci pentru omenire”, a declarat acesta, în timp ce Piccard zbura peste Golful Persic în timpul ultimei etape.

Solar Impulse 2 a făcut opriri în: Muscat (Oman), Ahmedabad şi Varanasi (India), Mandalay (Birmania), Chongqing şi Nanjing (China), Nagoya (Japonia), apoi a traversat Pacificul până în Hawaii (Statele Unite ale Americii), continuând cu San Francisco, Phoenix, Tulsa, Dayton, Lehigh Valley şi New York. În cele din urmă a traversat Atlanticul pentru a ajunge la Sevilla, Cairo şi a ateriza la Abu Dhabi, locul de unde a plecat.

Solar Impulse 2 a scris un capitol important al aviaţiei. Piccard a devenit primul pilot care a traversat vreodată Atlanticul cu un avion alimentat cu energie solară, iar Borshberg a devenit deţinătorul recordului zborului solitar cu etapa de deasupra Pacificului, de 8.924 km, parcursă în mai puţin de cinci zile şi cinci nopţi.