Snowden Saga: Comandourile israeliene au ucis un oficial sirian de rang înalt în 2008

(Captură Foto)

Forţele speciale israeliene au fost responsabile pentru asasinarea unui oficial militar sirian în 2008, susţine un dosar divulgat al serviciilor secrete americane, conform BBC.

Generalul de brigadă Mohammed Suleiman a fost împuşcat de un lunetist într-o staţiune pe litoral, în apropiere de portul Tartous din Mediterană.

Israelul nu a comentat niciodată în privinţa suspiciunilor implicării sale în acest asasinat.

Dar un document, obţinut de website-ul The Intercept şi remis de fostul contractor NSA Edward Snowden, susţine că în spatele asasinării au fost comandourile marinei israeliene.

Foşti ofiţeri ai serviciilor americane de informaţii au declarat că există indicii care susţin că NSA ar fi făcut această descoperire prin monitorizarea comunicaţiilor israeliene.

Presa arabă a raportat la acea vreme că Suleiman a fost împuşcat în cap şi gât de către un lunetist aflat la bordul unui iaht în noaptea de 1 august 2008, în timp ce generalul lua cina în locuinţa sa de pe litoral.

Unele surse au declarat că Suleiman a fost principalul consilier în securitate al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, în timp ce alţii au declarat că servea drept punte de legătură între Siria şi mişcarea militantă şiită libaneză Hezbollah.

O cablogramă din 2007 a ambasadei americane din Damasc, publicată de website-ul Wikileaks în 2010, îl descria pe Suleiman drept „consilier prezidenţial special pentru achiziţionarea de arme de foc şi arme strategice”.

O altă cablogramă, trimisă după asasinarea lui Suleiman, susţinea că generalul a beneficiat de un statut special în cercul lui Bashar. Se crede că Suleiman „s-a ocupat de proiecte speciale pentru Assad, unele dintre ele nefiind prezentate întregii conduceri militare siriene”, mai informa cablograma.

Cablograma mai preciza că „cei mai probabili suspecţi sunt israelienii”.

Serviciile secrete [ale guvernului sirian] sunt conştiente de faptul că oraşul de coastă Tartous oferă un acces mult mai uşor agenţilor israelieni decât ar fi în cazul unor locaţii din interiorul ţării, precum Damasc, a explicat cablograma.

Miercuri seara, The Intercept a publicat informaţii secrete postate pe versiunea de intelligence a Wikipedia, numită Intellpedia, şi care aparent au confirmat suspiciunile ambasadei.

„Asasinarea generalului de brigadă Mohammed Suleiman de către comandourile ale marinei israeliene în apropiere de Tartous, Siria, a fost primul caz cunoscut în care Israelul a vizat un oficial guvernamental legitim”, susţinea textul introdus pe Intellpedia.

Nici NSA şi nici purtătorul de cuvânt al premierului israelian Benjamin Netanyahu nu au răspuns la cererea de a comenta aceste informaţii, a declarat The Intercept.

Investigaţia guvernului sirian asupra asasinării lui Suleiman a fost redirecţionată după ce în locuinţa sa au fost descoperite 80 de milioane de dolari în bani lichizi, conform unei cablograme diplomatice americane din 2009. Aparent, preşedintele Assad ar fi fost tulburat de această descoperire şi a dorit să afle de unde a obţinut generalul acei bani.

Moartea lui Suleiman a avut loc la mai puţin de 6 luni după asasinarea în Damasc a şefului militar al grupării Hezbollah, Imad Mughniyeh. În cazul său, se crede acum că a avut loc o operaţiune comună între serviciul secret israelian Mossad şi CIA.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe