"Situation Room". Biden i-a convocat la discuţii pe liderii UE. Preşedintele Poloniei a fost prezent, Iohannis nu

Joe Biden
Joe Biden (Drew Angerer / Getty Images)

Preşedintele SUA, Joe Biden, a avut luni seară, la ora 22:00 (ora României), o "videoconferinţă securizată" cu mai mulţi lideri europeni şi cu secretarul general al NATO, pe tema situaţiei explozive din Estul Europei, unde Rusia este la un pas să invadeze Ucraina.

La discuţiile din "Situation Room" au luat parte şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian Mario Draghi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, preşedintele polonez Andrzej Duda şi premierul britanic Boris Johnson.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, nu s-a numărat printre participanţii de la întrevederea convocată de Biden, în contextul în care România ocupă o poziţie strategică în zonă.

Nu se ştie însă cum a abordat preşedintele Iohannis problema agresiunii Rusiei şi a rolului României, în condiţiile în care şeful statului nu a ieşit cu declaraţii publice pentru a explica românilor cum se poziţionează ţara noastră, iar şedinţa CSAT a fost convocată cu o întârziere nepermis de mare, ceea ce a stârnit o vie indignare printre români.