Situaţie dramatică în Bucureşti: Primăria Capitalei are oficial conturile blocate

Gabriela Firea
Gabriela Firea (Epoch Times România)

Primăria Capitalei a anunţat vineri, în cadrul unui comunicat de presă, că are conturile blocate. Astfel, municipalitatea a fost informată de Trezoreria Bucureşti că a fost depus dosarul de executare silită în contul sumei de 115 milioane de euro, reprezentând despăgubiri pe care afaceristul Costică Constanda trebuie să le primească de la PMB.

"În acest moment, conturile Primăriei Capitalei sunt blocate, iar proiecte de importanţă majoră pentru dezvoltarea Bucureştiului sunt puse în pericol. Mă refer aici la obiective de investiţii precum Spitalul Metropolitan, Pasajul Ciurel, Pasajul Doamna Ghica sau Prelungirea Ghencea. Este o situaţie dificilă pentru Bucureşti, trebuie să punem în aplicare o sentinţă definitivă şi irevocabilă a instanţei, pronunţată în anul 2019, după procese care au durat 20 de ani. Sunt decizii pe care nu le-am luat noi, dar pentru care trebuie să plătim. Municipiul Bucureşti trebuie să-i returneze lui Costică Costanda 115 milioane euro, ceea ce reprezintă 20% din bugetul anual al Capitalei. Deşi am luat toate măsurile prevăzute de legislaţia în vigoare şi am făcut deja plăţi eşalonate de aproximativ 17 milioane euro, am ajuns în situaţia în care Costică Constanda a pus poprire pe conturile Municipiului Bucureşti. Pentru a ieşi din această situaţie de criză, voi supune din nou aprobării CGMB, în următoarea şedinţa, un proiect de hotărâre care să remedieze această problemă", a transmis Primăria Capitalei.

Pentru a rezolva situaţia, primarul general anunţă că va supune din nou la vot, în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, un proiect de hotărâre prin care vrea să dea familiei Costică Constanda o bucată de teren de 15.000 mp din Cartierul Francez, pentru ca avocaţii acestuia să renunţe la executarea silită.

"Pentru a putea respecta sentinţa definitivă şi irevocabilă în procesul cu Costică Constanda, Primarul General a supus spre aprobare, în patru şedinţe succesive ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti, un proiect de hotărâre prin care să se reducă suma totală datorată cu aproximativ 40%. Proiectul de Hotărâre a fost respins de fiecare dată, iar pentru a fi aprobat era nevoie de votul a 2/3 din numărul total al consilierilor generali. Din bugetul Municipiului Bucureşti sunt suportate cheltuieli de importanţă strategică privind alimentarea cu energie termică, transportul în comun, iluminat public, funcţionarea celor 19 spitale aflate în coordonarea Municipalităţii, proiectele de investiţii în infrastructură etc.", se arată în comunicatul PMB.

Reamintim că, atunci când a picat la vot planul Gabrielei Firea, consilierii din opoziţie au argumentat că nu pot vota proiectul atâta vreme cât lipseşte un raport de evaluare care să arate cât valorează terenul în cauză şi doresc să analizeze ce este în avantajul primăriei, să plătească datoria sau să cedeze terenul din cartierul francez.

Reacţia lui Costică Costanda

"În cadrul PMB, există o comisie mandatată de către primarul general să poarte negocieri cu mine şi avocaţii mei, în vederea identificării unor soluţii pentru stingerea datoriilor pe care Municipalitatea le are faţă de mine. Această comisie a dorit să salveze o parte cât mai mare a lichidităţii bugetare şi astfel a oferit, în schimbul sumelor datorate, terenuri şi alte bunuri aflate în proprietatea privată a Primăriei Capitalei. Necunoscând situaţia juridică a proprietăţilor Primăriei oferite în schimbul banilor, am ales două variante:

  • 1. Cumpăr o parte din fosta mea proprietate, Satul Francez, căreia îi cunoşteam situaţia juridică, sau
  • 2. Să scoată Primăria la licitaţie întreaga proprietate ( tot Satul Francez ) pentru a produce lichidităţi şi astfel să-mi plătească banii sau o mare parte din banii pe care mi-i datorează.

Totul era valabil sub condiţia obţinerii aprobării Consiliului General a uneia din aceste variante. Niciuna din aceste propuneri nu a fost agreată de către CGMB. Am înţeles că Primăria nu are lichidităţi pentru a-şi plăti datoriile faţă de mine, dar faptul că nu vrea să renunţe la niciuna din miile de proprietăţi pe care le deţine, m-a determinat să blochez conturile acestei instituţii", a declarat, pentru Mediafax, omul de afaceri Costel Constanda.