Sistemele de irigare de pe Nistru vor fi restabilite de o companie franceză

Sistem de irigare (ROMAIN PERROCHEAU / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
13.11.2013

Compania franceză SADE va restabili sistemul de irigare din satul Jora de Jos, raionul Orhei, iar consorţiul Hirdoconstrucţia şi Iamasat Muntenia vor repara sistemele din satele Coşniţa (Dubăsari), Puhăceni şi Roşcani (Anenii Noi).

Aceste companii au câştigat concursul corespunzător şi recent au semnat contractele cu Fondul "Provocările Mileniului - Moldova". Potrivit administraţiei fondului, suma totală a contractelor pentru reconstruire a celor patru sisteme alimentate din Nistru este de $35,3 mil. Contractorii trebuie să extindă suprafaţa terenurilor irigate de la 600 la 5400 ha, care sunt prelucrate de peste 6 mii de fermieri.

Potrivit directorului Fondului, Valentina Badrajan, lucrările presupun instalarea la toate staţiile de pompare utilaj electronic modern şi efectiv, înlocuirea pe o porţiune de 85% a ţevilor existente cu ţevi din polietilenă, înlocuirea tuturor hidranţilor, reconstruirea staţiilor de pompare, instalarea contoarelor mobile pentru calcularea exactă a apei consumate.

În general, urmează a fi trasaţi 197 km de conducte. Iar după darea în exploatare, investiţiile adăugătoare ale fermierilor, care utilizează sistemele vor permite extinderea suprafeţelor irigate cu încă 700 de ha. Hidroconstrucţia & Iamsat Muntenia au câştigat concursul pentru reconstrucţia sistemelor de irigare din Criuleni şi Lopatna, angajându-se să efectueze lucrări în valoare de $8,3 mil. În rezultatul reconstrucţiilor, suprafaţa terenurilor irigate din Lopatna vor fi extinse de la 50 la 509 ha, iar în Criuleni de la 120 la 760 ha.

Restabilirea sistemelor de irigare din Moldova are loc în cadrul programului Compact, cu un buget total de $262 mil., semnat în 2010 între Guvernul Moldovei şi fondul "Provocările Mileniului" din numele conducerii SUA, precizează Infotag. Pentru realizarea proiectelor de reparare a sistemelor de irigare au fost alocate $102 mil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor