Siria, încurajată de impasul diplomatic, susţine ONU

Comisarul ONU pentru drepturile omului Navi Pillay, la New York, 13 februarie 2012
Comisarul ONU pentru drepturile omului Navi Pillay, la New York, 13 februarie 2012 (DON EMMERT / AFP / Getty Images)

Comisionarul ONU pentru drepturile omului a declarat luni că Siria este încurajată de neputinţa diplomaţiei internaţionale de a trece o rezoluţie.

În cuvântarea ţinută luni, în faţa Adunării Generale a ONU, Navi Pilay a afirmat că “eşecul consiliului de Securitate de a cădea de acord asupra unei acţiuni colective pare să fi încurajat Siria să lanseze un atac total cu scopul de a reprima dizidenţa cu forţă brutală”.

Pillay a citat rapoarte care afirmau că armata siriană a utilizat tancurile, mortiere, rachete şi artilerie grea pentru a ataca suburbii din oraşul Homs, care s-au soldat cu peste 500 de victime, conform estimărilor unor martori.

Asaltul oraşului Homs a început concomitent cu vizita ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, săptămâna trecută şi s-a intensificat odată cu veto-ul ridicat de Rusia şi China împotriva unei iniţiative în Consiliul de Securitate.

Veto-ul a determinat Liga Arabă să ceară formarea unei misiuni mixte de menţinere a păcii în Siria.

Regimul Assad a declarat că se opune misiunii, pe motiv că ar încălca charterul Ligii Arabe şi suveranitatea ţării.

La New York, Navi Pillay a adăugat că numărul de victime ale campaniei de suprimare guvernamentale este mult mai mare de estimarea iniţială a ONU de 5400 de persoane.

Conform raportului lui Pillay, peste 18 mii de persoane sunt arestate arbitrar, 70 de mii sunt strămutate iar 25 de mii sunt refugiate în afară graniţelor, în special în Turcia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe