Siria este complet deconectată de la internet

Rebel sirian Sirian în Maaret Al-Numan, 17 noiembrie 2012. (John Cantlie / AFP / Getty Images)
Alex Johnston
30.11.2012

Pe parcursul celor 20 de luni de conflict sirian îndelungat, autorităţile au închis în mai multe rânduri internetul, redeschizându-l ulterior. De data aceasta, se pare că întregul sistem a fost deconectat - o ​​manevră fara precedent - potrivit unui raport de joi al Renesys, o firmă de monitorizare cu sediul în SUA.

"În tabelul mondial de rutare, toate cele 84 de blocuri de adresa IP din Siria nu au mai putut fi accesate, înlăturând efectiv ţara de pe Internet", a declarat firma într-o postare pe blog.

Activişti sirieni, insurgenţi rebeli şi chiar membri ai armatei siriene au postat numeroase videoclipuri pe youtube şi alte site-uri, documentând atacurile militare, bazele capturate şi ameninţările emise.

Nu este clar dacă guvernul sirian a fost responsabil sau dacă a existat doar o pană de curent. Accesul la sistemele ţării a fost deconectat în jurul orei 12:26 pm, ora locală, a indicat Renesys.

"Analizând cu atenţie deconectarea continuă de la internet din Siria, putem observa că traseele de rutare în Siria nu funcţionează, exact aşa cum se întâmplă în cazul unei întreruperi majore", a spus Renesys. "Sistemul autonom primar pentru Siria este Syrian Telecommunications Establishment; toate reţelele societăţii nu pot fi accesate în prezent."

Renesys a declarat că un număr mic de reţele a rămas conectat la Internet în Siria şi că ele găzduiesc în continuare diverse conţinuturi. Cu toate acestea, grupul a remarcat că reţelele sunt probabil offshore şi nu sunt situate în interiorul ţării şi "probabil, nu au fost afectate de situaţia de astăzi din Siria."

Manevra de a închide Internetul nu este ceva nou. În Libia şi Egipt, ambele guverne au oprit serviciile de Internet în timpul revoluţiilor de anul trecut.

Despre China se spune că închide frecvent internetul şi telecomunicaţiile în urma unor tulburări în masă sau a auto-incendierilor din zonele tibetane, pentru a preveni răspândirea de informaţii.

Este clar de ce Siria a ales să deconecteze complet reţeaua după peste 20 de luni de conflict.

Associated Press a raportat ulterior că o altă companie de monitorizare a Internetului cu sediul în SUA a relatat că Siria a oprit internetul.

Manevra vine pe măsură ce rebelii sirieni şi-au intensificat joi lupta cu forţele guvernamentale în afara capitalei Damasc, aproape de aeroportul internaţional, potrivit activiştilor de la Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. Au existat "pierderi umanitare de ambele părţi", a susţinut acesta.

Activiştii au estimat că peste 30.000 de oameni au murit de când a izbucnit revolta, în martie 2011.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor