„Sieranevada”- cel mai bun film pentru stil şi originalitate, la încă două Festivaluri internaţionale

Luna noiembrie a venit cu noi premii internaţionale pentru „Sieranevada” lui Cristi Puiu.
Scenă din filmul „Sieranevada”, de Cristi Puiu
Scenă din filmul „Sieranevada”, de Cristi Puiu (theplaylist.net)

Ultimul film al lui Cristi Puiu câştigă premiul pentru cel mai bun lungmetraj la Festivalul Internaţional de cinema francofon din Acadie – Canada.

Motivaţia acordării premiului a fost pentru „originalitatea formei sale, care fără efecte de stil, reinventează modalitatea de filmare a unor cadre strânse şi care oferă un limbaj cinematografic derutant, unde camera de filmare devine un personaj cât şi pentru un scenariu care, părând că nu insistă pe nimic, spune totul”.

„Sieranevada” a mai câştigat şi Bicicleta de Aur (Golden Bicycle) pentru cel mai bun film în cadrul programului Together Again de la Festivalul de Film de la Zagreb, care s-a desfăşurat pe 12-20 noiembrie.

Alte două premii au fost acordate filmului la Festivalul Internaţional de Film "Listapad" de la Minsk, pe 11 noiembrie: premiul presei de specialitate "Pentru crearea unei odisee cosmice în contextul unei familii" şi Premiul "I. A. Maruhin" pentru cea mai bună imagine (operator Barbu Bălăşoiu).

Pe 1 decembrie, „Sieranevada” va deschide programul ”FILMELE LUX. 10 FOR 10" organizat de Europa Creativă Media România, Sala Elvira Popesco.

„Sieranevada” se află în cursa premiilor Oscar pentru cel mai bun film străin, aflându-se acum în plină campanie de promovare în Statele Unite ale Americii.

Astfel, până pe 6 decembrie 2016, la Los Angeles, sunt programate mai multe proiecţii speciale ale filmului şi întâlniri cu presa şi critica americană.