Severin despre conflictul din Golful Persic: "Îi avertizasem pe americani, dar era prea târziu"

Adrian Severin la DNA
Adrian Severin la DNA (Epoch Times România)

Fostul ministru PSD de Externe Adrian Severin, politician condamnat la închisoare după ce s-a arătat dispus să facă trafic de influenţă în Parlamentul European, consideră că liderii americani se găsesc într-o situaţie delicată în relaţiile cu Iranul pentru că nu i-au ascultat sfatul şi avertismentele date în această privinţă.

„După intervenţia militară concepută de tripleta George Bush Jr, Dick Cheney, Donald Rumsfeld, în Irak, şi înlăturarea regimului lui Saadam Hussein, chipurile de dragul securităţii, dar şi al petrolului, însă, în orice caz, nu de dragul democraţiei şi libertăţii, i-am avertizat pe partenerii noştri strategici (într-o discuţie cu secretarul adjunct al apărării, dl Wolfowitz, şi nu numai) asupra faptului că dacă nu îi vor recupera pe sunniţii irakieni, tocmai învinşi, şi nu îi vor face din inamici aliaţi în administrarea puterii locale / naţionale, vor compromite echilibrul de putere la Golful Persic în favoarea Iranului şi vor face pârtie şiiţilor până la Marea Mediterană. Am avut impresia că i-am convins, chiar dacă şi surprins. Se pare însă că era deja prea târziu. Târziu mai ales pentru unii care, având psihologie americană de mare putere, nu pot înţelege de fel psihologia orientală”, a scris Adrian Severin, într-o postare pe Facebook.

Anterior, fostul europarlamentar PSD comentase pe pagina sa de socializare, într-o notă vădit ironică:

„Prima răzbunare a Iranului: Parlamentul irakian cere retragerea trupelor americane din Irak. Urmarea: refuzul plecării le transformă din ‘eliberatori’ în trupe de ocupaţie. [...] Să vii salutat ca eliberator şi să pleci ca ocupant gonit de cei ‘eliberaţi’, lăsând teren liber inamicilor şi pe parteneri în derută. Asta da politică vizionară!”

Totodată, fostul şef al diplomaţiei române nu ratează ocazia de a-l acuza subtil pe preşedintele Trump de decizie electorală în cazul „escaladării războinice a conflictului cu Iranul”.

„Cineva cu inima rece a avut acum interesul să încălzească minţile. Şi vreau să cred că nu Preşedintele Trump a fost acela. Mi-e teamă că el ar putea fi una din principalele victime. Cu siguranţă strategia sa de dezangajare militară din Orientul Mijlociu este. Chiar dacă escaladarea războinică a conflictului cu Iranul poate să îi faciliteze obţinerea unui nou mandat”, a mai scris Severin, pe platforma de socializare.