Serviciile secrete britanice: Rusia încearcă să folosească tactici din Siria în războiul din Ucraina

Drona rusească Ohotnik
Drona rusească Ohotnik (Screenshot)

Rusia încearcă să folosească în Ucraina o tactică pe care a perfecţionat-o în Siria, respectiv să utilizeze drone de recunoaştere pentru identificarea ţintelor care urmează să fie lovite de avioane de luptă sau artilerie, informează Serviciile secrete britanice. Potrivit acestora, însă, Rusia se confruntă cu o problemă, anume că stocul de drone s-a redus substanţial.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a anunţat că armata Kremlinului a distrus un important transport de armament occidental.

"Forţele Armate ale Federaţiei Ruse continuă operaţiunea militară specială în Ucraina. Rachetele Kalibr de înaltă precizie, cu rază lungă de acţiune, din apropierea gării Malin, regiunea Jîtomîr, au distrus un lot mare de arme şi echipamente militare pe care Statele Unite şi ţările europene le livrau trupelor ucrainene din Donbas", a declarat Igor Konaşenkov, citat de Digi24.

Sursa citată informează că ruşii au intensificat ofensiva şi în Lugansk, regiune pe care susţin că sunt la un pas de o cuceri complet. Trupele Kremlinului au tras asupra unei şcoli din Severodoneţk, unde au ucis mai mulţi civili.

Totuşi, trupele ucrainene continuă să reziste şi au reuşit să distrugă un depozit de arme a cărui locaţie a fost dezvăluită chiar de propagandiştii ruşi.

Pentagonul anunţă, de asemenea, că mai multe obuziere de 155 de mm au fost încărcate în avioane pentru a fi transportate în Ucraina.

Forţele ruse au împiedicat sute de oameni să părăsească oraşul Vasilivka, aflat în regiunea Zaporojie, din sudul Ucrainei. Potrivit unor surse locale, civilii ar fi rămas blocaţi acolo fără să poate merge în teritoriile controlate de Ucraina, dar nici să se întoarcă în oraş.

Deşi situaţia este în continuare dificilă, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susţine că diplomaţia este singura cale de a pune capăt războiului, dar acuză Rusia că nu vrea acest lucru.