Senatorii democraţi resping un proiect de sancţiuni împotriva gazoductului Nord Stream 2

Instalaţii aparţinând proiectului Nord Stream 2
Instalaţii aparţinând proiectului Nord Stream 2 (SEAN GALLUP/GETTY IMAGES)

Proiectul de lege menit să impună sancţiuni asupra entităţilor responsabile de construirea şi operarea gazoductul Nord Stream 2 a căzut joi la vot în Senatul american.

De ani de zile, acest gazoduct controversat a generat diviziuni în cadrul blocului european şi a creat tensiuni majore între SUA şi Germania. Criticii proiectului atrag atenţia că întăreşte dependenţa Europei de Moscova.

Textul proiectului, prezentat de republicani în Senat, prevedea sancţiuni împotriva tuturor entităţilor responsabile de planificarea, construcţia sau exploatarea conductei.

Câţiva democraţi au votat împreună cu colegii lor conservatori, dar proiectul avea nevoie de sprijinul a 60 de senatori pentru a trece.

Senatorul de Texas Ted Cruz, care a iniţiat proiectul de lege, a declarat, după vot: „Numai impunerea imediată de sancţiuni poate schimba gândirea lui Vladimir Putin, poate împiedica o nouă invazie în Ucraina şi poate înlătura ameninţarea existenţială reprezentată de Nord Stream 2”.

Liderul republicanilor din Senat, senatorul Mitch McConnell, i-a îndemnat, de asemenea, pe colegii săi să susţină proiectul pentru a da un „avertisment puternic” preşedintelui rus Vladimir Putin.

Cu o zi înainte, un grup de senatori democraţi ai iniţiat un proiect menit să-l sancţioneze pe preşedintele rus Vladimir Putin, precum şi o serie de entităţi, dacă Rusia va invada totuşi Ucraina.

Iniţiativa a generat un răspuns dur din partea preşedinţiei ruse, care a transmis, prin purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, că aplicarea de sancţiuni împotriva preşedintelui rus ar echivala cu ruperea relaţiilor dintre SUA şi Rusia.

Deşi construcţia conductei Nord Stream 2 este terminată, proiectul nu este încă operaţional, aşteptând o licenţă a unei agenţii de reglementare germane, care a transmis că nu respectă regulamentele europene de operare.