Şeful spionajului de la Kiev: Ruşii aproape au finalizat o cale ferată prin Ucraina ocupată. Ar putea fi o problemă pentru noi

Kirilo Budanov (pravda.com.ua)
D.B.
02.04.2024

O linie de cale ferată de circa 725 de kilometri pe care Rusia o construieşte prin Ucraina ocupată este aproape finalizată, a avertizat şeful serviciilor de informaţii militare de la Kiev, Kirilo Budanov, potrivit The Telegraph.

"De peste un an, Rusia construieşte de fapt o cale ferată pentru a se conecta cu teritoriile noastre sudice ocupate temporar. Acest proces este aproape finalizat şi ar putea reprezenta o problemă serioasă pentru noi", a declarat Budanov la televiziunea de stat ucraineană.

Şeful serviciilor de informaţii a adăugat că presupune că Ucraina va putea face faţă acestei probleme, dar nu a oferit alte detalii.

"Sper că vom reuşi cumva să gestionăm secţiunea terestră a căii ferate. Toată lumea are experienţă în acest sens, iar acest lucru este mult mai uşor decât problema podului din Crimeea", a menţionat el.

Calea ferată planificată de Moscova este menită să conecteze oraşul portuar rus Rostov pe Don şi Crimeea - principalul său centru logistic din sudul Ucrainei - ca o alternativă la Podul Kerci, care a fost atacat frecvent de dronele Kievului.

Pista trece prin teritorii cheie din Ucraina ocupată, inclusiv Doneţk, Mariupol şi Berdiansk.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat la un miting după victoria sa în alegerile simulate de luna trecută că un segment crucial al căii ferate a fost finalizat.

"Tocmai am fost informat că a fost reconstruită calea ferată de la Rostov-pe-Don [din Rusia] către Doneţk, Mariupol şi Berdiansk. Vom continua această lucrare şi, în curând, trenurile vor merge până în Crimeea, iar aceasta va fi o altă rută alternativă, pe lângă podul din Crimeea", a declarat el.

Rusia a confiscat porţiuni din sudul şi estul Ucrainei în primele luni ale invaziei din 2022, creând un "pod terestru" către Crimeea.

Ucraina a atacat şi a deteriorat grav Podul Kerci de două ori de la invazie, traficul rutier şi feroviar pe pod fiind frecvent perturbat de ameninţarea unor noi lovituri.

Andrii Iusov, purtător de cuvânt al serviciilor de informaţii militare ucrainene, a declarat luna trecută că Moscova "încearcă să consolideze conexiunea feroviară" din cauza atacurilor ucrainene frecvente asupra podului din Crimeea, adăugând că este "misiunea" Kievului să împiedice Rusia să finalizeze construcţia căii ferate.

"[Ruşii] nu sunt mulţumiţi de ceea ce se întâmplă cu podul din Crimeea. Prin urmare, ei încearcă să consolideze conexiunea feroviară", a declarat Iusov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor