Şeful Senatului american refuză să convoace o sesiune de urgenţă, împingând demiterea după ce Trump pleacă de la Casa Albă

Mitch McConnell, liderul majorităţii din Senatul SUA
Mitch McConnell, liderul majorităţii din Senatul SUA (Nicholas Kamm/AFP/Getty Images)

Liderul majorităţii Senatului, Mitch McConnell (R-KY), nu este de acord să convoace camera superioară a Congresului mai devreme pentru a începe un proces de punere sub acuzare împotriva preşedintelui Donald Trump, a confirmat miercuri un purtător de cuvânt al lui McConnell.

Decizia lui McConnell presupune că procesul de destituire a lui Trump în Senat nu va începe până cel puţin pe 19 ianuarie, cu o zi înainte de învestirea preşedintelui ales, Joe Biden. Anunţul lui McConnell a apărut înainte ca în camera inferioară, democraţii să voteze demiterea lui Donald Trump într-un proces pe repede înainte, menit să-l prindă pe Trump încă în funcţie.

Citiți și Un politician american acuzat de relaţii cu un spion chinez va conduce efortul de demitere a lui Donald Trump

McConnell a lansat săptămâna trecută o notă care detaliază calendarul procesului de demitere, în care se spunea că managerii procesului din Cameră vor „expune” articolul de demitere pe 19 sau 20 ianuarie, iar Senatul va „trece la examinarea” articolului la ora 13:00 a doua zi, începând oficial procesul pe 20 sau 21 ianuarie, după ce Trump a părăsit deja funcţia.

Citiți și Pe repede înainte. Demiterea lui Trump a doua oară: cine, ce, cum

În urma notei lui McConnell, liderul minorităţii din Senat, Chuck Schumer (D-NY), l-a îndemnat pe McConnell să convoace Senatul mai devreme în temeiul legislaţiei adoptate în 2004, permiţând Senatului să se întrunească în „perioade de urgenţă”. Schumer a declarat că „acesta este un moment de urgenţă”, potrivit publicaţiei The Hill.

Schumer, care va prelua conducerea Senatului imediat ce vor depune jurământul cei doi senatori democraţi nou aleşi ai Georgiei, a spus: „Putem să ne întoarcem cât mai curând posibil şi să votăm pentru condamnarea lui Donald Trump şi să-l scoatem din funcţie acum, înainte să aducă alte daune suplimentare”.

Citiți și Politician controversat din era Obama, acuzată de sperjur, nominalizată de Biden ca director al USAID

Dar un oficial din biroul lui McConnell ar fi declarat pentru Axios ca răspuns la anunţul de miercuri: „Chiar dacă am fi început procesul ieri, nu avem suficient timp pentru a-l scoate din funcţie”.