Şeful OMS: Se întrevede sfârşitul pandemiei de COVID-19

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus - 3 iulie 2020 în Geneva
Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus - 3 iulie 2020 în Geneva (Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images)

Lumea nu a fost niciodată într-o situaţie mai bună pentru a pune capăt pandemiei COVID-19, a declarat miercuri Tedros Adhanom Ghebreyesus, şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, după cum informează Reuters.

Declaraţia este poate cea mai optimistă evaluare a agenţiei ONU de când a anunţat o urgenţă internaţională în ianuarie 2020 şi a declarat COVID-19 ca fiind o pandemie trei luni mai târziu, pandemie care a ucis peste şase milioane de persoane.

"Nu am ajuns încă acolo. Dar sfârşitul se întrevede", a declarat directorul general al OMS, în cadrul unei conferinţe de presă virtuale.

Virusul, care a apărut în China la sfârşitul anului 2019, a ucis aproape 6,5 milioane de persoane şi a infectat 606 milioane de oameni, zguduind economiile globale şi copleşind sistemele de sănătate.

Lansarea de vaccinuri şi terapii au contribuit la limitarea deceselor şi a spitalizărilor, iar varianta Omicron, care a apărut la sfârşitul anului trecut, provoacă forme mai puţin grave ale bolli. Decesele cauzate de COVID-19 săptămâna trecută au fost cele mai scăzute din martie 2020, a raportat agenţia ONU.

Tot miercuri, el a îndemnat din nou naţiunile să fie vigilente şi a comparat pandemia cu o cursă maraton.

"Acum este momentul să acţionăm mai mult, să ne asigurăm că trecem linia de sosire şi că vom culege roadele întregii noastre munci grele", a susţinut acesta.

Ţările trebuie să se uite cu atenţie la politicile lor şi să le consolideze pentru COVID-19 şi pentru virusurile viitoare, a spus Tedros. De asemenea, el a îndemnat naţiunile să vaccineze 100% din grupurile de persoane cu risc ridicat şi să continue să facă teste pentru depistarea virusului.

OMS a declarat că ţările trebuie să menţină rezerve adecvate de echipamente medicale şi lucrători din domeniul sănătăţii.

"Ne aşteptăm ca în viitor să existe valuri de infecţii, în diferite momente în întreaga lume, cauzate de diverse subvariante ale Omicron sau chiar de variante îngrijorătoare", a declarat epidemiologul principal al OMS, Maria Van Kerkhove.

Cu peste 1 milion de decese numai în acest an, pandemia rămâne o urgenţă la nivel mondial şi în majoritatea ţărilor.

"Valul din vară de COVID-19, determinat de Omicron BA.4 şi BA.5, a arătat că pandemia nu s-a încheiat încă, deoarece virusul continuă să circule în Europa şi nu numai", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Următoarea reuniune a experţilor OMS ce urmează a decide dacă pandemia reprezintă în continuare o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional va avea loc în octombrie, a declarat un purtător de cuvânt al OMS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură