Şeful Inspecţiei Disciplinare face remarci voalate la adresa lui Bo Xilai

He Guoqiang, fostul secretar de Partid al oraşului Chongqing, în prezent secretarul Comisiei Centrale pentru Inspectia Disciplinei întâlnindu-se cu Bo Xilai şi primarul oraşului Chongqing, Huang Qifan.
He Guoqiang, fostul secretar de Partid al oraşului Chongqing, în prezent secretarul Comisiei Centrale pentru Inspectia Disciplinei întâlnindu-se cu Bo Xilai şi primarul oraşului Chongqing, Huang Qifan. (Screenshot from Chinanews.com)

Chiar înainte ca oficialii din toată China să se adune pentru una dintre cele mai mari adunări anuale ale Partidului Comunist Chinez din acest an, şeful inspecţiei disciplinare a vizitat Chongqing şi a emis câteva observaţii cu privire la 'vreme'.

"Climatul actual din Chongqing este destul de diferit de cel din Beijing," este citat He Guoqiang, şeful Comisiei Centrale pentru Inspecţie Disciplinară (CCDI). "Sper ca toţi dintre voi să rămâneţi sănătoşi în condiţii meteorologice nefavorabile", a adăugat el, potrivit revistei Hong Kong Trend.

CCDI este un organ puternic de partid despre care se presupune că ar eradica şi pedepsi corupţia cadrelor, deşi observatorii l-au considerat de multe ori ca o armă politică prin care membrii de partid îşi înlătură duşmanii.

Aceste comentariil au venit chiar înainte de "Cele două întâlniri" (Congresul Naţional al Poporului şi Conferinţa Consultativă Politică) din Beijing, şi în timp ce drama politică din Chongqing, din ultimele săptămâni, nu a dispărut încă.

Mass-media de stat a publicat o singură fotografie a vizitei lui He în care apare He, Bo Xilai, secretarul de partid din Chongqing, şi Huang Qifan, primarul oraşului. Ultimii doi zâmbesc pe măsură ce He se apropie, deşi Bo şi He nu au contact vizual, iar He dă mâna cu Huang - subordonatul lui Bo.

Shi Zangshan, expert pe politica elitei chineze, din Washington DC, consideră că cuvintele lui He Guoqiang au aproape sigur un înţeles ascuns.

Din prima frază, "climatul actual din Chongqing este destul de diferit de cel din Beijing," Shi observă că: "oamenii în cunoştinţă de cauză interpreteaza acest lucru după cum urmează: lupta pentru putere a lui Bo Xilai din Chongqing... este o abatere de la cerinţele politice conform carora toată puterea trebuie centralizată în şi hotărată de Beijing."

Bo Xilai a atras atenţia internă şi internaţională începând cu anul 2008, când a fost instalat în Chongqing, prin utilizarea ţipătoare a simbolismului comunist retrograd şi prin atacurile violente asupra oamenilor de afaceri, rivalilor politici şi unor presupuşi infractori acuzaţi că ar face parte din "mafie".

"Când va avea loc tranziţia de la gaşca lui Bo la Zhou Qiang, care va prelua cel mai probabil postul de secretar de partid în Chongqing, 'schimbarea climatică', adică cine este acceptat din punct de vedere politic şi cine nu în Chongqing, va fi imensă", a declarat Shi.

Zhou Qiang este în prezent prim-secretar al Comitetului Central al Ligii Tineretului Comunist, secretar al Comitetului PCC în Provincia Hunan şi susţinător al politicilor Beijingului. Centrul partidului vede tentativa de fugă a lui Wang Lijun, fosta mâna dreaptă a lui Bo Xilai, ca o pierdere imensă pentru imaginea sa şi a cerut restituirea documentelor rămase la consulatul american, ce sunt, eventual, incriminatoare, potrivit unor rapoarte neconfirmate.