Şeful demisionar al NATO, mesaj pentru Europa: Nu vă temeţi de Trump, lucraţi cu el

Jens Stoltenberg (st) şi Donald Trump (Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images)
Redacţia
01.10.2024

Pentru liderii europeni care se tem că vor trebui să lucreze cu Donald Trump, şeful demisionar al NATO Jens Stoltenberg are trei cuvinte: 'Doar faceţi-o', transmite POLITICO.

Cu o zi înainte de a demisiona din funcţia de secretar general al Alianţei militare Nord-Atlantice, Stoltenberg a cerut luni guvernelor europene sceptice să „facă tot ce le stă în putinţă” pentru a-l convinge pe Trump să menţină sprijinul SUA pentru Ucraina, dacă acesta va câştiga alegerile din noiembrie.

„Oricine ar fi ales ca preşedinte al Statelor Unite în noiembrie, cred că este important ca aliaţii europeni [să] se angajeze cu Statele Unite pentru a se asigura că acestea continuă să sprijine Ucraina”, a declarat Stoltenberg pentru publicaţia amintită, în ultimul său interviu individual cu presa în calitate de şef al NATO.

Norvegianul va fi înlocuit marţi de fostul prim-ministru olandez Mark Rutte, marcând astfel sfârşitul celor 10 ani petrecuţi de el la conducerea Alianţei, devenind al doilea cel mai longeviv şef din istoria NATO.

Deşi Stoltenberg a condus NATO prin tumultoasa administraţie Trump din 2017-21, el nu a vrut să speculeze de ce candidatul republican l-a ironizat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ca fiind „cel mai mare vânzător din istorie” săptămâna trecută înainte de o întâlnire în SUA.

Cu toate acestea, Stoltenberg a reamintit eforturile lui Trump în calitate de preşedinte al SUA de a furniza Ucrainei Javelins, o armă antitanc cu care trupele ucrainene au rezistat invaziei ruse.

„Este important ca aliaţii europeni să nu creeze profeţii care se împlinesc singure, ci de fapt [...] să facem tot ce putem pentru a ne asigura că SUA continuă să sprijine Ucraina”, a declarat şeful NATO.

El a adăugat că toţi aliaţii europeni ar trebui „să transmită foarte clar Statelor Unite” că „nu vor aduce pacea” în Ucraina dacă aceasta nu poate continua ca naţiune suverană şi independentă.

Trump a consumat multă energie criticând Europa - în special Germania - pentru că nu a reuşit să îndeplinească obiectivul NATO de a cheltui 2% din PIB pentru apărare.

Sub supravegherea lui Stoltenberg, Alianţa celor 32 de naţiuni a văzut cum numărul ţărilor care îndeplinesc acest obiectiv a crescut de la trei la 23.

„Vestea proastă este că 2 la sută nu este suficient. Nu sunt dispus să pun o cifră specifică în acest sens, deoarece a depins foarte mult de modul în care [ţările membre] şi-au organizat propria apărare [...] Este evident că trebuie să fie semnificativ mai mult de 2 procente”, a declarat Stoltenberg.

De asemenea, el a ripostat la sugestiile ţărilor baltice şi ale Germaniei că regiunea baltică ar putea fi atacată de Rusia în doar cinci ani.

„Nu ar trebui să vorbim ca şi cum este inevitabil ca Rusia să atace. Chestia este că NATO este acolo pentru a preveni acest lucru. Mă tem de o parte din teoria care indică într-un fel că într-un anumit [număr] de ani Rusia va ataca. Nu, ei nu vor ataca atât timp cât suntem puternici şi uniţi. Şi acesta este scopul NATO”, a subliniat el.

Aceasta încetează să mai fie problema lui Stoltenberg când părăseşte NATO marţi - şi a avut cuvinte frumoase pentru succesorul său.

„Sunt absolut sigur că Mark Rutte are toate calificările pentru a fi un secretar general perfect şi extraordinar. Cred că este un punct forte al naţiunilor democratice şi al instituţiilor democratice [...] faptul că ne schimbăm la vârf. Este o parte din ceea ce face NATO puternică”, a menţionat el.

Stoltenberg a descris ca fiind un sentiment „ciudat” să plece după 10 ani: „Este timpul să plec [...] Dar, în acelaşi timp, îmi va fi dor de NATO. Am prieteni, am oameni aici de care îmi va fi dor, dar asta face parte din viaţă.

„Şi, ca să fiu sincer, am mai demisionat înainte [în calitate de ministru norvegian al Finanţelor în 1997] şi întotdeauna am avut acelaşi tip de sentiment de a păşi în gol [...] De fiecare dată, se va întâmpla ceva nou şi interesant”, a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor