Şefa MAE britanic: Trebuie să ne învăţăm lecţiile după invazia lui Putin şi să trimitem mai devreme arme în Taiwan

Lizz Truss
Lizz Truss (WIktor Szymanowicz / NurPhoto / Getty Images)

Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a transmis că Occidentul trebuie să înveţe lecţiile invaziei lui Putin în Ucraina şi să le aplice în Taiwan, declaraţie care a înfuriat atât Rusia, cât şi China comunistă.

"Ar fi trebuit să facem lucrurile mai devreme, ar fi trebuit să furnizăm mai devreme arme defensive în Ucraina. Trebuie să învăţăm această lecţie pentru Taiwan", a declarat Liz Truss, citată de zerohedge.

Cuvintele sale au sugerat cu tărie că "operaţiunea specială" a Rusiei în Ucraina vecină l-a încurajat pe dictatorul comunist Xi Jinping să urmărească la rândul său o invazie militară şi ocuparea Taiwanului. Guvernul Chinei a respins în mod constant orice comparaţie între situaţia din Ucraina şi cea din Taiwan.

În informarea pe care a prezentat-o în faţa Comisiei pentru Afaceri Externe, Liz Truss a continuat: "Există întotdeauna o tendinţă, şi am văzut acest lucru înainte de războiul din Ucraina, de a spera că nu se vor întâmpla mai multe lucruri rele şi de a aştepta până când nu este prea târziu."

Şefei MAE britanic a făcut referire inclusiv la perioada lungă şi costisitoare care trece din momentul în care se ia decizia de a trimite arme şi până în momentul în care acestea pot fi efectiv desfăşurate de către ucraineni pe câmpul de luptă.

"Fiecare echipament pe care l-am trimis necesită luni întregi de pregătire, aşa că, cu cât o facem mai repede, cu atât mai bine", a explicat Liz Truss.

Săptămâna aceasta, premierul britanic Boris Johnson a părut să susţină ceva similar, fără a se băga însă în controversa privind independenţa Taiwanului.

Vorbind cu reporterii în avionul care îl ducea la summitul NATO de la Madrid, Boris Johnson a declarat: "Cred că este foarte important ca ţările din întreaga lume să nu poată citi peste evenimentele din Europa şi să tragă concluzia că lumea va sta pur şi simplu cu mâinile în sân dacă graniţele sunt schimbate prin forţă. Aceasta este una dintre cele mai importante lecţii pe care le preluăm din Ucraina."