Secretarul de stat Radu Podgorean a participat vineri la conferinţa Eurosfat

Secretarul de stat pentru relaţii interinstituţionale, Radu Podgorean, a participat la conferinţa Eurosfat cu tema “România şi Europa în timp de criză”, desfăşurată vineri, la Palatul Parlamentului, informează Ministerul Afacerilor Externe.

Radu Podgorean a subliniat importanţa relaţiei României cu Uniunea Europeană nu doar prin prisma rolului de beneficiar pe care îl are ţara noastră, ci şi prin prisma rolului de contributor. Astfel, secretarul de stat a afirmat că participarea României la decizia europeană prin intermediul eurparlamentarilor români, a comisarului european sau a tinerilor români care lucrează în cadrul structurilor europene sunt cele mai bune exemple privind contribuţia românească la construcţia Uniunii Europene, proces care încă nu este finalizat.

În ceea ce priveşte beneficiile României după aderarea la Uniunea Europeană, secretarul de stat Radu Podgorean a declarat că acestea ar fi fost mult mai consistente dacă primii ani ai României în calitate de membru UE nu s-ar fi suprapus peste criza economică.

Totodată, Radu Podgorean a susţinut că perioada crizei economice a împins decidenţii politici spre o reflecţie mai serioasă cu privire la gradul de integrare a Uniunii Europene, iar concluzia acestor dezbateri a fost: “dacă vrem să fim puternici, mai multă Europă este soluţia”.

Secretarul de stat a ţinut să remarce importanţa capitalului de euro-optimism care a caracterizat România în această perioadă şi a subliniat importanţa căutării de soluţii care să protejeze acest optimism al cetăţenilor europeni. În acest context, a remarcat că “o orientare mai puternică spre politici care să ducă la creşterea numărului de locuri de muncă şi la valorificarea libertăţilor fundamentale care constituie baza conceputului Uniunii Europene sunt lucrurile de unde ne putem lua speranţa pentru viitor“.

Radu Podgorean a dat asigurări cu privire la angajamentul României în ceea ce priveşte participarea sa europeană şi a afirmat că “orice bănuială că România într-un moment sau altul ar putea fi tentată de o detaşare faţă de Uniunea Europeană nu îşi are temei. Nu există alternativă la acest proiect”.

La conferinţă au mai participat Comisarul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, ambasadorul Irlandei, Oliver Grogan, ambasadorul Olandei în România, Johannes Hendrik Mattheus van Bonzel, precum şi europarlamentari români.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne