Secretar de presa la Parlamentul European: "Am fost transportat spre o alta lume"

Richard Freedman la Shen Yun Performing Arts in Brussels.
Richard Freedman la Shen Yun Performing Arts in Brussels. (The Epoch Times)

Brussels, Belgia— Richard Freedman, secretar de presa al domnului Jerzy Buzek, presedinte al Parlamentului European, a vizionat spectacolul Shen Yun Performing Arts, in seara zilei de 30 martie. “Spectacolul a fost magnific, extraordinar! Nu mi-am imaginat ca ar putea fi ceva de genul asta,” a declarat domnul Freedman. “Sunt foarte impresionat de acest spectacol.”

Domnul Freedman a laudat multe aspecte ale spectacolului, spunand, “Costumele lucrate manual, culorile si de asemeni disciplina dansatorilor, toti artistii, ei sunt cu adevarat talentati."

Se poate vedea tehnica, ani de practica in spatele tuturor.

El a fost impresionat in mod special de armonia dansatorilor. “Este munca in echipa, fiecare dintre ei trebuie sa aiba incredere in celalalt. Fiecare este talentat, ofera performante magnifice, dar in acelasi timp este intotdeauna un efort de echipa. Uneori 15, 20, 30 de persoane care danseaza in acelasi timp, acelasi dans pe scena, trebuie sa aiba incredere in ceilalti, trebuie sa ai ani de experienta.”

"Muzica extraordinara"

“Ce m-a miscat in primul rand a fost muzica, orchestra compusa din instrumente vestice si chinezesti, in acelasi timp, nu am auzit niciodata asa ceva,” a spus domnul Freedman.

Orchestra remarcabila a companiei Shen Yun, cu toate compozitiile originale, combina instrumente asiatice cu instrumente vestice ca nici o alta orchestra. Sunetele distincte chinezesti ale vechilor instrumente arhu si pipa sunt scaldate intr-o mare bogata de instrumente vestice cu coarda, de percutie, de suflat din lemn si din alama. Rezultatul—doua mari traditii de muzica clasica care produc un sunet proaspat, neasteptat, afirma site-ul companiei.

Domnul Friedman a fost de asemeni impresionat de solista arhu, vituoza Qi Xiaochun. Arhu este un instrument chinezesc, vioara cu doua coarde, care, spune el “ poate canta o muzica extraordinara, neauzita in Europa. Este nou, izbitor, un sunet foarte vechi. Oricine poate sa vada ca este un instrument foarte vechi, poate vechi de peste 2000 de ani. Este un instrument foarte simplu, dar reda un sunet foarte complex si complet. M-a impresionat. Talentul persoanei care canta la instrument …a fost magnific.”

Muzica este un limbaj care transcede culturi si bariere lingvistice.

Domnul Friedman a afirmat despre muzica, “Ea aduce oamenii impreuna, o putem intelege fara cuvinte. Este frumos sa o vezi si frumos sa o asculti. Foarte simpla si foarte complexa.”

Curaj si frumusete

Compania Shen Yun Performing Arts are sediul la New York, iar membrii sai sunt majoritatea de origine chineza care au crescut in occident. Misiunea Shen Yun este de a reinvia spiritul culturii traditionale chineze.

“Ce m-a impresionat pe mine este nivelul si oamenii care cred cu adevarat in ceea ce fac. Ei sunt oameni care sunt pasionati sa realizeze acest spectacol. In inima, in spirit, ei stiu ca ceea ce fac este sa informeze publicul despre cultura traditionala chineza veche de 5.000 de ani in care cred foarte puternic.

“Pasiunea lor, credinta lor, calmul lor, capacitatea lor de a lucra impreuna, in ciuda amenintarilor in care trebuie sa traiasca.”

Domnul Freedman si-a exprimat admiratia pentru curajul dovedit de companie sa prezinte nu numai bogatia culturii traditionale a Chinei antice, dar sa redea de asemeni realitatea din China contemporana unde libertatea de exprimare si credinta sunt violent suprimate.

“Fiecare trebuie sa aiba libertatea de exprimare, sa nu se teama de ceea ce face. Stiu foarte bine ca toate acestea sunt interzise in China. […] Imi imaginez ca multi dintre acesti artisti, poate niciodata sau cu greu se intorc in tara lor; pentru a realiza acest spectacol ei trebuie sa aiba intr-adevar pasiune, credinta si incredere in acest spectacol.”

In concluzie, domnul Freedman a declarat, “Este un spectacol care mi-a mers la inima. Am fost transportat intr-o lume diferita, am fost pe un nor. Spectacolul a fost superb, il recomand tuturor care au prilejul sa mearga si sa-l vada.”

Reportaj de Aurélien Girard.

Compania newyorkeza Shen Yun Performing Arts este compusa din trei companii care sunt in turneu in jurul lumii. Pentru mai multe informatii, vizitati ShenYunPerformingArts.org

The Epoch Times este onorat ca sponsor al companiei Shen Yun Performing Arts.