Se stinge Dumitru Moldovan, ultimul luptător cu arma în mână din Munţii Făgăraşului

Lanţurile cu care erau legaţi prizonierii (Fortul 13 Jilava)
Lanţurile cu care erau legaţi prizonierii (Fortul 13 Jilava) (Eugen Horoiu/Epoch Times)

S-a stins din viaţă ultimul luptător din Munţii Fagarasului, decorat de preşedintele Klaus Iohannis în 30 mai 2016.

Dumitru Moldovan a fost condamnat la 1 an de puşcărie în 1948 pentru că a dat foc la steagurile PCR şi la portretele liderilor comunişti în oraşul Victoria.

După eliberare, Moldovan este chemat la Securitate unde i se ordonă să-şi toarne şeful, un inginer saş, în familia căruia se făcea politică anticomunistă. Caracterul frumos al tinărului Moldovan îl împinge să-i povestească totul inginerului. Până la urmă Securitatea află şi îl bate crunt.

Moldovan se ascunde un timp, după care se hotărăşte să fugă în munţi, după ce face rost de patru arme amărâte. Este capturat în timpul unei vizite în satul său, pe care-l găseşte asediat de armată şi securitate (1951). Este împuşcat în burtă în timpul schimbului de focuri.

În 1953 primeşte o condamnare de 20 de ani, fiind trimis la Canal, unde devine martor la iadul lagărului de la Salcia. Este eliberat în aprilie 1964, dată la care este întâmpinat de Marea Realizare a Epocii de Aur: întreaga Românie devenise un imens lagăr de concentrare, ai cărei locuitori fuseseră reeducaţi prin teroare. Regimul comunist îşi aplica planul de creare a Omului Nou, pe care-l dorea un robot controlat de Partid, fără tradiţie, istorie, sau morală, complet golit de sacralitate.

Înmormântarea va avea loc vineri în frumoasa comună Lisa, la poalele Munţilor Făgăraş, care i-au adăpostit pe mulţi dintre cei care se ascundeau de regimul comunist în anii Terorii Roşii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne