Se încing spiritele în Parlamentul European. Liberalii acuză grupul lui Cioloş de colaborare cu socialiştii, împotriva PPE

Dacian Ciolos
Dacian Ciolos (Epoch Times România)

Europarlamentarul PNL acuză Renew Europe, grup în fruntea căruia a fost ales Dacian Cioloş, că a făcut o alianţă cu socialiştii europeni împotriva PPE. Mai exact, Mureşan afirmă că, analizând negocierile pentru formarea majorităţii, a observat cum colaborarea dintre grupul lui Macron şi socialişti este mult mai strânsă decât colaborarea cu PPE.

Postarea lui Mureşan vine în contextul în care presa a scris că şefii S&D şi Renew Europe i-au transmis liderului PPE, Manfred Weber, că nu există majoritate care să-l susţină pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.

În replică, Dragoş Tudorache (Alianţa 2020) susţine că nu e vorba de nicio colaborare cu socialiştii şi că, de fapt, popularii sunt supăraţi că Manfred Weber nu are susţinere majoritară nici în Parlament şi nici în Consiliul European. Redăm postările celor doi.

Acuzaţiile lui Siegfried Mureşan:

"Zilele acestea vedem în Parlamentul European o alianţă între grupul Renew al lui Emmanuel Macron şi socialiştii europeni împotriva PPE.

Colaborarea dintre grupul lui Macron şi socialişti este mult mai strânsă decât colaborarea lor cu PPE. Am văzut asta în fiecare zi în negocierile pentru formarea majorităţii. Acest lucru nu este surprinzător. Emmanuel Macron însuşi a fost membru al Partidului Socialist din Franţa şi a fost ministru în Guvernul preşedintelui socialist al Franţei, Francois Hollande.

Acest lucru nu este surprinzător, dar este grav pentru România. Este grav, deoarece PPE este partidul care a sprijinit mereu România. PPE a luptat pentru statul de drept din România, în timp ce socialiştii europeni erau la braţ cu PSD.
PPE a susţinut-o pe doamna Kovesi, în timp ce socialiştii europeni au votat împotriva ei. Sigur că şi Guvernul Franţei a votat împotriva ei în Consiliu.

Socialiştii europeni au fost apărătorii PSD-ului şi vor fi în continuare, după o scurtă “îngheţare a relaţiilor” pe durata campaniei.
Acest subiect merită monitorizat deoarece este foarte important pentru România", scrie, pe Facebook, Mureşan.

Replica lui Dragoş Tudorache:

"Cred că Siegfried Mureşan, care vede o colaborare între grupul Renew şi socialişti împotriva popularilor, s-a uitat la alte negocieri.

Şi eu fac parte din echipa de negociere, ba chiar am condus lucrările pe pachetul de justiţie şi afaceri interne la cererea celorlalţi negociatori, şi am observat o aliniere şi o colaborare bună în aceste negocieri între toate cele trei grupuri.

Ba chiar foarte multe subiecte şi teme unde popularii şi socialiştii au fost complet compatibili - aşa cum de altfel s-a întâmplat şi în mandatul trecut, când cele două familii au făcut toate jocurile în PE.

Înţeleg că popularii sunt supăraţi că Manfred Weber nu are susţinere majoritară nici în Parlament şi nici în Consiliul European, dar pentru asta singurii responsabili sunt popularii, pentru că au ignorat semnalele politice venite de mai bine de jumătate de an.

În loc să vadă acum conspiraţii împotriva lor, ar trebui să înceapă să înţeleagă că există o configuraţie nouă a Parlamentului European de care trebuie să ţină seama - cu trei forţe puternice, nu doar cu două, cum au fost obişnuiţi.

Şi îl rog pe Siegfried Mureşan să nu mai vadă lucruri „grave pentru România" când, pentru prima dată, un şef de grup este român şi interesul nostru ca ţară va fi foarte bine reprezentat, îl asigur.

Grupul Renew Europe nu este al lui Macron aşa cum, sper eu, nici PPE nu este al lui Merkel. O asemenea simplificare, cel puţin în cazul Renew, este falsă", scrie Tudorache.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne