Se deschide procesul aripii "ezoterice" a presupuşilor autori ai loviturii de stat din Germania

Miting al dreptei în Berlin (Sean Gallup/Getty Images)
Redacţia
18.06.2024

Opt presupuşi membri ai grupării germane de extremă dreaptă Reichsbürger vor fi judecaţi sub acuzaţia de complot pentru răsturnarea violentă a statului, în cel de-al treilea proces similar dintr-un şir de procese asemănătoare care au loc în întreaga ţară, scrie The Guardian.

Inculpaţii, printre care se numără un medic de familie, un bucătar celebru şi un astrolog, sunt acuzaţi că au făcut parte din consiliul de conducere al complotului şi, potrivit procurorilor, urmau să formeze un cabinet dacă planul grupului de a lua cu asalt clădirea parlamentului şi de a răsturna guvernul ar fi reuşit.

Ei sunt acuzaţi de apartenenţă la o organizaţie teroristă şi de pregătirea unui act de înaltă trădare. Potrivit procurorilor, grupul avea în plan răpirea cancelarului german Olaf Scholz şi să defileze cu el la televizor, în speranţa de a câştiga mai mulţi adepţi pentru cauza lor.

Cei implicaţi neagă acuzaţiile.

Procesul de la München are loc în condiţiile în care Germania se confruntă cu temerile legate de ascensiunea extremei drepte, ca urmare a succesului recent al AfD în alegerile europene, şi în urma unei avalanşe de arestări în care au fost implicate persoane acuzate, în incidente separate, de spionaj pentru Rusia şi China.

În centrul presupusului complot se află Heinrich XIII Prince Reuss, un pseudo-aristocrat şi agent imobiliar pe care grupul intenţiona să îl numească lider interimar. Acesta este judecat la Frankfurt, alături de alte persoane considerate a fi printre lideri.

Avocaţii apărării în aceste cazuri au negat faptul că acuzaţii sunt terorişti şi au sugerat, în schimb, că aceştia erau adepţi ai teoriei conspiraţiei care s-au găsit unul pe celălalt din cauza opoziţiei lor faţă de restricţiile privind coronavirusul.

Avocaţii prinţului Reuss au declarat că acesta neagă că ar fi fost violent sau că ar fi făcut planuri de a ucide oameni.

Presupusul complot a fost dezvăluit pentru prima dată publicului printr-o serie de raiduri antiteroriste în 11 state germane, precum şi în străinătate, în decembrie 2022, după o investigaţie sub acoperire a poliţiei.

Desfăşurat la un tribunal de înaltă securitate din München, procesul aşa-numitei aripi ezoterice este, la fel ca alte două care au loc la Stuttgart (aşa-numita aripă militară) şi la Frankfurt am Main (presupuşii complotişti de bază), programat să dureze până în ianuarie, dar ar putea, potrivit procurorilor, să dureze ani de zile.

"Avem în jur de 900 de dosare de informaţii şi în fiecare zi li se adaugă tot mai multe pagini", a declarat Laurent Lafleur, un purtător de cuvânt al tribunalului, înaintea deschiderii, explicând că ancheta a continuat chiar şi în timp ce procesele sunt în desfăşurare. Fiecare acuzat va fi reprezentat de doi avocaţi ai apărării.

Din cauza faptului că grupul este judecat în trei locaţii diferite, se pare că judecătorii, procurorii şi avocaţii din toate procesele care implică un total de 26 de inculpaţi sunt angrenaţi într-un schimb frenetic de informaţii, în timp ce inculpaţii din fiecare proces se pot aştepta să fie aduşi la celelalte procese pentru a depune mărturie, ceea ce sporeşte sarcina organizatorică uriaşă.

"Este un efort logistic uriaş", a declarat Lafleur. El a precizat că tribunalul este pregătit pentru tulburări, "fie din partea Reichsbürger, fie Querdenker, care ar putea vizita procesul", o referire la mişcarea anti-pandemie Querdenker.

Printre cei judecaţi la München se numără Hildegard Leiding, în vârstă de 60 de ani, membră a partidului de dreaptă AfD şi astrolog, care ar fi fost destinată să devină "ministrul transcomunicărilor" al grupului.

Leiding ar fi folosit "criterii spirituale" pentru a alege candidaţii potriviţi pentru viitorul guvern, printre care un bucătar celebru din Austria, însărcinat cu o dietă sănătoasă pentru noul regim, şi un medic de familie practicant, descris de foşti pacienţi ca fiind "cunoscut şi respectat" în comunitatea sa.

Femeia, despre care se spune că s-a radicalizat în timpul pandemiei şi s-a specializat într-o metodă de prezicere a viitorului prin citirea ouălor, cunoscută sub numele de oomanţie, ar urma să devină ministru al sănătăţii.

Ea a donat 47.000 de euro din banii proprii pentru complot, cea mai mare parte din sumă fiind destinată antrenamentului pentru arme, spun procurorii.

După arestarea ei, partenerul ei de cabinet dintr-un orăşel din Saxonia Inferioară a afişat un anunţ pe uşa cabinetului în care scria că vestea că a fost arestată pentru presupusa sa implicare într-o organizaţie teroristă "a fost o surpriză totală pentru mine şi pentru întreaga echipă a cabinetului... suntem şocaţi şi ne distanţăm de orice ideologie de extremă dreapta de acest gen".

Se estimează că în Germania există aproximativ 23.000 de membri ai Reichsbürger, dintre care aproximativ 10% sunt consideraţi dispuşi să recurgă la violenţă, iar 1.000 dintre aceştia sunt consideraţi ca făcând parte din scena extremistă de dreapta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor