Se crede că zeci de ostatici ar fi fost ucişi în atacul din Algeria

Militanţii islamişti, care au răpit un grup de muncitori în industria petrolului din sudul Algeriei, susţin că 35 de ostatici au fost ucişi în timpul unui raid al armatei.
Poliţiştii din Mali patrulează pe 16 ianuarie 2013, la o baza aeriana militara din Bamako, în timp ce preşedinte Dioncounda Traore vizită trupele franceze. (Issouf Sango / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
18.01.2013

Militanţii islamişti, care au răpit un grup de muncitori în industria petrolului din sudul Algeriei, susţin că 35 de ostatici au fost ucişi în timpul unui raid al armatei.

Ei au declarat că bombardarea intensă de către elicopterele armatei algeriene au ucis 15 răpitori şi 35 ostatici, a raportat Associated Press.

Ministrul algerian de Interne, Daho Ould Kablia, a declarat pentru Reuters că răpitorii sunt conduşi de Mokhtar Belmokhtar, un luptător islamist care a luptat împotriva sovieticilor în timpul ocupaţiei din Afganistan din anii 1980. Belmokhtar a condus ulterior o ramură a Al-Qaeda în Maghrebul islamic.

Belmokhtar a fost descris drept "Dl. Uncatchable" sau "Mister Marlboro" datorită contrabandei sale cu ţigări, care a finanţat jihadul său. Se pare că el ar fi avut legături cu rebelii islamişti care au ocupat oraşele din nordul Mali.

Militanţii au sunat la un ziar mauritan de ştiri în timpul luării ostaticilor, spunând că Franţa ar trebui să îşi încheie intervenţia în nordul statului Mali, pentru a se asigura că ostaticii nu vor fi ucişi.

Forţele armate algeriene au declarat că nu vor îndeplini cerinţele răpitorilor. Răpitorii au încercat aparent să obţină o trecere în condiţii de siguranţă.

"Considerăm guvernul algerian şi guvernul francez şi ţările de unde provin ostaticii pe deplin responsabile dacă cererile noastre nu sunt îndeplinite şi este de datoria lor să oprească agresiunea brutală împotriva poporului nostru din Mali", se spune în declaraţia răpitorilor publicată în mass-media mauritană, potrivit Reuters. Aceasta a criticat Algeria pentru că a permis avioanelor franceze să zboare deasupra ţării şi deasupra Mali.

Au existat rapoarte că patru ostatici, printre care doi britanici, un cetăţean francez şi un kenyan, au fost eliberaţi, conform CNN. Dar AP a raportat că ostaticii care au supravieţuit includ trei belgieni, doi americani, un britanic, un japonez şi un cetăţean irlandez.

Cu toate acestea, au existat rapoarte contradictorii cu privire la cât de mulţi oameni au fost ucişi sau eliberaţi. O sursă locală a declarat pentru Reuters că şase ostatici străini şi opt răpitori au fost ucişi după ce armata algeriană a deschis focul asupra vehiculului în care se aflau.

BP supraveghează parţial câmpul petrolifer Amenas, situat în apropiere de graniţa cu Libia şi la 2000 de km sud de capitala Algeriei, Alger. Compania a declarat că situaţia încă este neclară şi ca acesta primeşte veşti noi prin autorităţile locale.

"Din păcate, au fost unele rapoarte că există victime, dar încă nu am primit o informaţie confirmată sau de încredere. Există, de asemenea, rapoarte că unii ostatici au fost eliberaţi sau au scăpat", a declarat compania într-un comunicat. Aceasta a adăugat: "Ca o măsură de precauţie, s-a început implementarea unor planuri pentru scoaterea unui grup de lucrători de rang mic din Algeria."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor