Scoţia: Tăbăra secesionistă câştigă noi locuri în parlament, susţine un nou referendum de separare

Premierul scoţian Nicola Sturgeon.
Premierul scoţian Nicola Sturgeon. (Captură Foto)

Partidul Naţional Scoţian a câştigat sâmbătă a patra rundă de alegeri parlamentare consecutive, insistând că va continua să ceară un nou referendum privind independenţa Scoţiei de Marea Britanie.

Rezultatele finale ale alegerilor de joi au arătat că PNS a câştigat 64 din cele 129 de locuri din Parlamentul scoţian din Edinburgh.

Scorul asigură PNS o majoritate confortabilă taberei separatiste, cu atât mai mult cu cât Verzii Scoţieni vor asigura şi ei opt locuri.

Ambele partide vor să convoace un al doilea referendum privind secesiunea, odată cu încheierea crizei produse de pandemie.

Liderul PNS, Nicola Sturgeon, a declarat că partidul său „a câştigat mai multe voturi şi o pondere mai mare din voturi în scrutin decât oricare alt partid” de când guvernul regional al Scoţiei a fost reînfiinţat în 1999.

Vorbind sâmbătă seara, ea a spus: „majoritatea scoţienilor susţin o viziune progresivă, incluzivă, orientată spre exterior, pentru viitorul naţiunii noastre”.

Premierul britanic Boris Johnson afirmă că un astfel de nou referendum ar fi ilegal, deoarece trebuie cerut de guvernul britanic la Londra.

Sâmbătă, Johnson a scris în publicaţia Daily Telegraph că un alt referendum ar fi „iresponsabil şi nesăbuit” în „contextul actual”, pe măsură ce Marea Britanie va ieşi din criza coronavirusului.

Scoţia face parte din Marea Britanie din 1707 şi problema independenţei Scoţiei a părut soluţionată atunci când alegătorii scoţieni au respins secesiunea cu 55% la 45% în favoarea rămânerii în Regatul Unit, într-un referendum din 2014.

Însă decizia la nivelul Marii Britanii din 2016 de a părăsi Uniunea Europeană a fost împotriva dorinţelor celor mai mulţi scoţieni. 62% au votat pentru a rămâne în bloc, în timp ce majoritatea alegătorilor din Anglia şi Ţara Galilor au vrut să plece.

Alte rezultate ale alegerilor de joi din Marea Britanie au fost în mare măsură pozitive pentru conservatorii lui Johnson, în special victoria la o alegere specială în oraşul postindustrial Hartlepool pentru un loc parlamentar pe care principalul partid de opoziţie îl deţinuse din 1974.

Câştigul a extins controlul Partidului Conservator asupra unor părţi din Anglia care fuseseră bastioane laburiste în mod tradiţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe