Scholz numeşte anunţul lui Putin privind mobilizarea şi referendumurile din Ucraina ca fiind un "act de disperare"

Cancelarul german Olaf Scholz adresându-se Adunării Generale a ONU, 20 septembrie 2022
Cancelarul german Olaf Scholz adresându-se Adunării Generale a ONU, 20 septembrie 2022 (Getty Images)

Cancelarul german Olaf Scholz a condamnat miercuri ordinul preşedintelui rus Vladimir Putin de mobilizare militară parţială pentru a sprijini războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi de organizare de referendumuri de anexare, calificându-l drept un "act de disperare".

Vorbind în marja Adunării Generale a ONU de la New York, Scholz a insistat asupra faptului că Rusia "nu poate câştiga acest război criminal" în Ucraina şi că Putin, "prin cele mai recente decizii ale sale, înrăutăţeşte mult situaţia".

De asemenea, liderul german a afirmat că, încă de la început, Putin a subestimat complet "voinţa de rezistenţă a ucrainenilor", precum şi "unitatea şi determinarea" aliaţilor Kievului.

"Referendumurile fictive" din patru regiuni ocupate de Rusia în Ucraina "nu vor fi, desigur, niciodată acceptate" de comunitatea internaţională, a subliniat Scholz, citat de publicaţia The Local.

"În lumea în care trăim, legea trebuie să învingă forţa, iar forţa nu poate fi niciodată mai puternică decât legea", a adăugat el.

Vicecancelarul german Robert Habeck a criticat anterior mobilizarea militară parţială ca fiind un "pas rău şi greşit".

"Prin mobilizarea parţială, (Rusia) escaladează şi mai mult acest război de agresiune care încalcă dreptul internaţional", a scris oficialul pe Twitter.

"Un pas rău şi greşit, pe care îl condamnăm cu fermitate... Continuăm să sprijinim pe deplin Ucraina".

Scholz consideră că această mişcare semnalează faptul că războiul Rusiei împotriva Ucrainei "nu se desfăşoară cu succes", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt adjunct al guvernului german, Wolfgang Buechner.

Rusia a fost nevoită să-şi retragă trupele de la Kiev la începutul războiului şi, de asemenea, nu a obţinut succesele pe care le spera în est, unde Ucraina a organizat o contraofensivă fulgerătoare, a menţionat purtătorul de cuvânt, adăugând că Ucraina a fost "foarte eficientă în apărarea integrităţii şi suveranităţii sale, nu în ultimul rând datorită sprijinului masiv... din partea ţărilor lumii, în special a Germaniei".

Ministrul german de Finanţe, Christian Lindner, a declarat într-o conferinţă de presă că mobilizarea a indicat că războiul va dura mult timp şi că "trebuie să ne adaptăm din punct de vedere politic şi economic".

Într-o alocuţiune preînregistrată către naţiune, miercuri dimineaţă, Putin a anunţat mobilizarea şi a promis că va folosi "toate mijloacele disponibile" pentru a proteja teritoriul rus, după ce regiunile din Ucraina controlate de Moscova au anunţat brusc referendumurile de anexare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe