Scholz anunţă mai mult ajutor militar pentru Ucraina / Mesaj pentru Putin: Tergiversarea nu va funcţiona

Olaf Scholz (Tobias Schwarz/AFP via Getty Image)
Redacţia
14.10.2024

Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat vineri un pachet de ajutor militar de 1,4 miliarde de euro pentru Ucraina până la sfârşitul anului 2024, spunându-i preşedintelui Volodimir Zelenski că acesta este un semnal pentru Rusia că Occidentul nu va înceta să sprijine Kievul, potrivit Reuters.

Ajutorul va fi acordat împreună cu ţările partenere Belgia, Danemarca şi Norvegia şi include mai multă apărare antiaeriană, tancuri, drone de luptă şi artilerie.

„Este un mesaj clar pentru Putin: tergiversarea nu va funcţiona. Nu vom renunţa la sprijinul nostru pentru Ucraina”, a declarat Scholz.

Preşedintele Zelenski s-a întâlnit cu aliaţii din Europa în această săptămână pentru a prezenta un „plan de victorie” pentru a pune capăt războiului, făcând totodată presiuni pentru a obţine acordul de a utiliza arme cu rază lungă de acţiune care pot lovi mai adânc în teritoriul rus.

Detaliile planului său nu au fost făcute publice. Un oficial american l-a descris anterior ca fiind o cerere reformulată pentru mai multe arme şi o ridicare a restricţiilor privind utilizarea rachetelor cu rază lungă de acţiune.

Acesta se axează pe acordarea unui acces rapid al Ucrainei la NATO şi pe o creştere substanţială a livrărilor de arme, inclusiv rachete cu rază lungă de acţiune care ar putea lovi ţinte peste graniţă, astfel încât Moscova să fie mai dispusă să intre în negocieri de pace.

„Este esenţial pentru noi ca asistenţa să nu scadă anul viitor”, a declarat Zelenski alături de Scholz la cancelaria din Berlin.

Cei doi bărbaţi se întâlnesc pentru a patra oară în acest an, iar Zelenski a numit-o una dintre cele mai importante întâlniri de la începutul războiului.

„Astăzi îi voi prezenta lui Olaf un plan despre cum, în opinia noastră, să forţăm Rusia să ajungă la pace, adică despre cum să punem capăt acestui război - de preferat nu mai târziu de anul viitor. Şi care să garanteze că agresiunea nu se va mai repeta”.

Călătoria lui Zelenski a fost împiedicată de anularea unui summit major al liderilor aliaţi în Ramstein, Germania, planificat pentru această lună, după ce preşedintele american Joe Biden şi-a amânat vizita pentru a se concentra asupra uraganului Milton.

Vizita lui Zelenski are loc într-un moment critic, când Kievul încearcă să schimbe dinamica pe câmpul de luptă înainte de alegerile prezidenţiale din SUA din noiembrie, iar iarna urmează să vină sub un val de lovituri ale armatei ruse asupra infrastructurii energetice ucrainene.

Germania este al doilea cel mai mare donator de ajutor militar al Ucrainei, însă Scholz a refuzat să echipeze Ucraina cu rachete Taurus cu rază lungă de acţiune şi nu a făcut nicio referire la acestea în comentariile sale.

Invazia rusă în Ucraina în 2022 a declanşat o revizuire a cheltuielilor de apărare în Germania.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor