Scandalul legat de gimnastele române ia amploare. Preşedintele COSR trimite o scrisoare pentru reanalizarea cazului Sabrinei Voinea

Sabrina Maneca-Voinea (st) şi Ana Maria Bărbosu la JO Paris 2024 (YouTube Screenshot/Facebook-EurosportRO)
Veronica Petrică
06.08.2024

În contextul scandalului iscat după ce Ana Maria Bărbosu şi Sabrina Voinea s-au clasat pe locurile 4 şi 5, Mihai Covaliu, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, a trimis o scrisoare preşedintelui Federaţiei Internaţionale de Gimnastică, Morinari Watanabe, pentru a reanaliza contestaţiei exerciţiului la sol al Sabrinei Voinea Maneca.

Sabrina Voinea a fost depunctată cu o zecime pentru că ar fi plecat într-o linie acrobatică cu călcâiul din afara liniei, însă imaginile video şi foto nu confirmă această situaţie. Totuşi, în urma contestaţiei adresate de gimnastă, nu i s-a schimbat nota.

În urma incidentului, Camelia Voinea, mama şi antrenoarea gimnastei a transmis retragerea acesteia.

Totodată, Ana Maria Bărbosu, care iniţial ocupa locul 3 la proba de sol, şi urma să obţină medalia de bronz, a trecut pe locul patru dupa ce antrenorii americani au depus contestaţie pentru gimnasta Jordan Chiles, care a fost admisă, iar acesteia i s-a mărit nota de la 13,666 la 13,766.

Astfel că ambele concurente românce au fost clasate în afara podiumului, pe locurile 4 şi 5.

Fosta campioană Nadia Comăneci a cerut explicaţii în legătură cu prestarea la sol a Sabrinei Voinea, însă arbitrii i-au transmis că aceasta ar fi depăşit spaţiul de concurs. Însă Nadia a revenit pe marginea subiectului printr-o postare pe reţeaua X, în care publică imaginile în cauză: “Eu nu văd călcâiul să atingă covorul! Voi?”

Nadia Comăneci a discutat şi cu preşedintele Federaţiei Internaţionale de Gimnastică şi i-a cerut personal reanalizarea notei gimnastei Sabrina Maneca-Voinea, care a fost depunctată în finala de la sol cu o zecime, însă în video nu se vede că sportiva noastră a călcat în afara spaţiului de concurs aşa cum au afirmt arbitrele.

"Înţeleg că acasă este nebunie, toată lumea aşteaptă un răspuns. Nu ştiu ce se poate întâmpla, pentru că de luat medalia de la cealaltă nu se va întâmpla aşa ceva. În primul rând, trebuie clarificat, să vezi dacă s-a luat incorect şi după aceea se va decide ce se va întâmpla. În orice caz nu ştie nimeni ce se poate întâmpla. Nu s-au făcut valuri pentru a arăta cu degetul către cineva, ci pentru că trebuie să se facă această dreptate pentru fetele noastre.

În sufletul nostru ea are medalia, indiferent de ce se va întâmpla. Am vorbit cu ea şi mi-a spus că are sufletul întunecat. Anunţul de retragere este unul la supărare, ea are nevoie de o pauză să îşi limpezească mintea şi simtă dragostea celor de acasă, şi nu numai a celor de acasă, pentru că a fost o confuzie peste tot. Eu am alergat, am întrebat, am fost la şefa arbitrilor, am spus că vreau să văd fotografia cu călcâiul afară, dar nu am văzut nimic deocamdată. Noroc cu filmarea aceea pentru că nu cred că o are nimeni altcineva din acel unghi. După acest caz probabil că se vor gândi să facă ceva automat la linia de la covor", a declarat Nadia Comăneci, potrivit Eurosport.

Acum se aşteaptă răspunsul după apelurile preşedintelui COSR şi al Nadiei Comăneci.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor