Savonea acuză o campanie de denigrare a sa prin ştiri false. Neagă acuzaţiile ce i se aduc

Lia Savonea
Lia Savonea (G4Media.ro)

Şefa CSM, Lia Savonea, personaj despre care presa a scris în repetate rânduri că este în siajul PSD, ţine să acuze, printr-un comunicat de presă, că în spaţiul public s-au lansat afirmaţii grave, false şi inexacte la adresa ei. Savonea susţine că i s-a reproşat că ar fi iniţiat proiecte pentru modificarea legislaţiei privind funcţionarea ANI pentru a scăpa de o evaluare a respectivei instituţii care o viza şi neagă că acest lucru ar fi adevărat.

Savonea admite că CSM a iniţiat o lucrare vizând modificarea legislaţiei privind funcţionarea ANI, însă susţine că aceasta a fost anterioară momentului în care i s-a adus la cunoştinţă că a intrat în vizorul Agenţiei Naţionale de Integritate.

"Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii reţine că în cursul zilei de 1 octombrie 2019 au fost lansate în spaţiul public, prin intermediul mass-media, afirmaţii grave, false şi inexacte, privind întocmirea unor propuneri legislative de către preşedintele CSM de modificare a legislaţiei privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi informaţii din cadrul unei proceduri confidenţiale conform dispoziţiilor legale în vigoare.

În privinţa propunerii de modificare a legislaţiei privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, menţionăm faptul că începând cu data de 9 mai 2019, CSM a iniţiat o lucrare având acest obiect, finalizată la data de 03 iulie 2019, în cadrul Comisiei nr.1 - comună 'Legislaţie şi cooperare interinstituţională', după o amplă consultare a tuturor instanţelor şi parchetelor.

Prin urmare, afirmaţia din mass-media potrivit căreia propunerile de modificare legislativă au aparţinut preşedintelui CSM şi au urmărit eludarea unei proceduri de evaluare derulată de ANI este complet falsă.

Pentru corecta informare a opiniei publice, sunt necesare următoarele precizări:

La data de 26 august 2019, preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii i-a fost adusă la cunoştinţă declanşarea de către ANI a procedurilor specifice activităţii de evaluare ca urmare a unei sesizări transmise de o „persoană fizică”.

Lucrarea apare ca fiind înregistrată la ANI la data de 12 august 2019, aşadar mult după închiderea lucrării vizând propunerile de modificare legislativă, respectiv 3 iulie 2019.

Procedura de verificare preliminară, expres prevăzută de lege, a fost derulată de ANI cu o celeritate neobişnuită dacă avem în vedere multitudinea activităţilor (înregistrarea şi repartizarea lucrării, procedura de evaluare, întocmirea şi comunicarea informării) derulate în numai 8 zile, într-o perioadă tradiţional afectată concediilor de odihnă.

Fără a interfera în activitatea ce se desfăşoară în cadrul acestei proceduri a cărei finalizare cât mai grabnică este în interesul preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, elementele factuale mai sus relevate, dublate de transmiterea cu încălcarea legii a informaţiei vizând 'cercetarea averii' către mass-media justifică suspiciunea existenţei unor acţiuni de discreditare.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii solicită pe această cale publicarea prezentului comunicat de către toate publicaţiile de presă şi persoanele implicate în propagarea ştirilor false, inexacte şi confidenţiale cu privire la aspectele anterior redate, în vederea respectării adevărului faptic pentru corecta informare a cetăţenilor." susţine Savonea.

Reamintim că Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) au declanşat un proces de verificare a averii preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea. Decizia a fost luată în urma unei sesizări, au afirmat surse ale consiliului citate de Mediafax.

Din declaraţia de avere a Liei Savonea, publicată pe website-ul CSM, se poate vedea că preşedintele consiliului deţine împreună cu soţul său, Mihai Savonea, şase terenuri, două autoturisme (Volkswagen din 2013 şi un BMW din 2014), ceasuri şi bijuterii în valoare de aproximativ 14.000 de euro.

În plus, şefa CSM mai deţine două apartamente - unul cu o suprafaţă de 171 mp în Ilfov şi altul de 78 mp în Alba - precum şi câteva conturi bancare, în valoare de peste 374.000 de euro, de aproximativ 90.000 de lei şi de peste 8.000 de dolari.

În ceea ce priveşte veniturile din 2018, conform declaraţiei de avere, Lia Savonea a obţinut 473.627 de lei din drepturile salariale de la CSM şi de 1.514 lei ca judecător la Curtea de Apel Bucureşti, reprezentând drepturi salariale restante. Soţul ei a încasat 12.000 de lei în urma activităţii prestate la cabinetul său individual de avocatură.

Nu în ultimul rând, documentul publicat pe site-ul CSM mai arată că Mihai Savonea a înstrăinat în ultimul an bunuri în valoare de peste 1,4 milioane lei şi de aproximativ 40.000 de euro.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne