Şapte motive pentru care Rusia nu este Egipt (Forbes)

(photos.com)

Aproape de fiecare dată când o revoltă populară doboară un guvern autoritar, oamenii încep să se întrebe 'când acelaşi lucru se va întâmpla în Rusia?'. Potrivit unui comentariu publicat vineri de revista Forbes şi preluat de Inopressa.ru, o asemenea evoluţie este puţin probabilă.

În primul rând, ritmul de creştere a populaţiei Egiptului este unul dintre cele mai ridicate din lume, iar acest lucru exercită o mare presiune asupra instituţiilor economice şi politice ale ţării. În ceea ce priveşte populaţia Rusiei, aceasta continuă să nu înregistreze schimbări, subliniază Forbes.

Rusia a reuşit să lichideze practic în totalitate sărăcia extremă. Dimpotrivă, a cincea parte a populaţiei egiptene se află la un asemenea nivel de sărăcie încât acest lucru ameninţă supravieţuirea.

De asemenea, dacă se analizează ţările în care în ultimii câţiva ani au avut loc revoluţii, se poate vedea că rolul principal l-au avut aproape întotdeauna oameni care aveau în jur de 20 de ani. În Rusia se înregistrează un număr relativ mic de tineri şi unul destul de mare de bătrâni şi de persoane de vârstă medie.

În Egipt, o parte foarte mică de cetăţeni este implicată în activitatea de producţie economică. Pentru comparaţie, Forbes prezintă numărul de femei angajate din Rusia şi Egipt: circa 70 şi respectiv 25 la sută. Astfel, îngroşând un pic tuşa, Forbes subliniază că majoritatea covârşitoare a ruşilor trebuie să se trezească în fiecare dimineaţă şi să se ducă la muncă, în timp ce majoritatea egiptenilor - nu.

În Rusia se înregistrează o spectaculoasă creştere economică pe cap de locuitor şi o parte din aceste bogăţii ajung într-adevăr la consumatori. Economia egipteană abia reuşeşte să crească pentru a putea corespunde populaţiei care creşte mult mai rapid.

Guvernul Egiptului s-a pomenit într-o asemenea situaţie în care toate fondurile sale de rezervă abia dacă vor ajunge pentru trei luni de importuri de alimente. În schimb, guvernul rus stă pe o imensă grămadă de bani, constată Forbes.

Nu în ultimul rând, Egiptul se află la un nivel de urbanizare pe care Rusia l-a depăşit acum jumătate de secol. Dificultatea ţinerii sub control a societăţilor agrare sărace, cu populaţii ce înregistrează creşteri rapide, este arhicunoscută, îşi încheie publicaţia menţionată grila criteriilor de comparaţie între Egipt şi Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe