Salvati-va rinichii - incetati sa utilizati analgezice

Medicamente.
Medicamente. (Ack Guez / AFP / Getty Images)

Cine sunt chimistii care controleaza echilibrul apei din corpul nostru, care pastreaza sangele nici prea acid, nici prea alcalin, care ne scapa de deseurile periculoase, filtreaza fiecare picatura de sange din corpul nostru la fiecare 30 de minute si cantaresc doar cinci uncii?

Sunt rinichii nostri. Dar milioane de nord-americani abuzeaza atat de mult de acest organ vital ca viata lor depinde de dializa renala. Ce greseli letale fac ei?

Istoria ne ofera o mare parte din raspuns. Cu cincizeci de ani in urma, in Australia, Elvetia si tarile scandinave, oamenii au dezvoltat un obicei prost. Ei foloseau amestecuri de aspirina, codeina, fenacetina si cofeina nu numai pentru ameliorarea durerii, ci si pentru modificarea starii lor de spirit.

De fapt, la fabricile de ceasuri din Elvetia, muncitorii au fost incurajati sa profite de aceasta combinatie si li s-au furnizat mostre gratuite. Asta a dus la afectarea rinichilor.

Aceasta problema a imbracat forma cea mai grava in Australia. Datorita publicitatii puternice, femeile au inceput sa cumpere amestecuri de pulberi care contin aspirina, fenacetina si cafeina impreuna cu cumparaturile lor saptamanale. Asta a fost o decizie gresita. Prin anii 1970, 25 la suta din cei care mureau de boli renale, erau cei care au consumat prea mult din acest praf. Ei au suferit, de asemenea, intr-o proportie mai mare de ateroscleroza, artere renale ingustate si atacuri coronariene.

Din pacate, nu am invatat din istorie. Un raport al Johns Hopkins sustine ca numarul de persoane cu boli grave de rinichi s-a dublat in ultimii 10 ani. Si numarul de persoane cu boli de rinichi in stadiu terminal care necesita dializa renala este in crestere la o rata de 7 procente pe an. Aceasta reprezinta crearea unei probleme economice enorme.

De ce se intampla acest lucru? Unii oameni dezvolta infectii cronice ale rinichilor sau se nasc cu rinichi polichistici. Astazi, boala renala se datoreaza in mare parte unui factor major.

Sir William Osler, un medic celebru, odata a remarcat: "Singurul lucru care separa omul de animale este dorinta omului de a lua pastile." Oamenii inca utilizeaza cele mai multe medicamente pentru durere. Intrati in orice farmacie si veti vedea un numar mare de calmante disponibile in variate combinatii. Toate aceste medicamente calatoresc prin rinichi si parasesc organismul.

O alta problema mare in ultimii ani sunt epidemiile de obezitate si diabet. Aceste boli cauzeaza ateroscleroza care scade fluxul sanguin de la nivelul rinichilor. Diabetul declanseaza, de asemenea, hipertensiune arteriala, iar tensiunea crescuta treptat afecteaza functia renala.

Cum puteti reduce riscul de insuficienta renala si necesitatea de a fi atasat la o masina de trei ori pe saptamana? In primul rand, actionati ca animalele. Cand le este administrata o pastila, animalele, de obicei, o scuipa. Acceptarea unui disconfort mic, mai degraba decat a recurge la un analgezic, ar salva multi rinichi.

Dar daca este necesar sa luati medicamente pentru durere in caz de artrita si alte conditii, utilizati aceste medicamente in cea mai mica doza pentru cea mai mica perioada de timp. Cele mai ingrijoratoare medicamente sunt AINS (medicamentele nonsteroidale anti-inflamatoare), cum ar fi ibuprofenul (Advil) si naproxenul (Aleve), atunci cand sunt utilizate pentru perioade prelungite.

Medicamente care scad statina colesterolului pot, in cazuri rare, dauna muschilor, eliberand o proteina in fluxul de sange care poate afecta rinichii.

Pierderea in greutate pentru a preveni diabetul de tip 2 ar salva multi rinichi. Este strigator la cer ca la fiecare 40 de secunde un nou caz de diabet este diagnosticat in America de Nord. O mare problema de sanatate publica este ca unul din cinci copii nascuti astazi este destinat sa se imbolnaveasca de aceasta boala.

Controalele medicale regulate sunt importante, deoarece boala de rinichi nu are simptome mai multi ani. Un test de sange care masoara creatinina, un deseu din sange care provine din metabolismul muscular, poate estima functia renala. Daca se detecteaza de timpuriu boli de rinichi, medicul dumneavoastra va va sugera o dieta cu mai putine proteine, medicamente pentru controlul tensiunii arteriale, precum si o serie de masuri pentru a pierde in greutate.

Amintiti-va, nu este placut sa fiti atasat la o masina de trei ori pe saptamana pentru tot restul vietii. Deci, asigurati-va ca preveniti aceasta situatie.

Dr. Gifford-Jones este jurnalist medical cu cabinet medical privat in Toronto. Site-ul sau este DocGiff.com.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură